منع وترس …………………………………………………………………………………. 46
اطلاع رسانی در نتیجه افزایش یافتن سطح هوشیاری ………………………….. 50
آزادی مطبوعات و حق نظارت افکار عمومی بر کلیه حوادث …………………. 51
نتیجه گیری نهایی و نظریات طرفداران انتشار اخبار جنایی ………………. 51
معیارها و انگیزه های مخالفین انعکاس اخبار جنایی در مطبوعات ……………… 55
ادبیات جرم و جنایت “سیاه” ……………………………………………………………… 56
تلقین وتقلید ………………………………………………………………………………………….. 57
آموزش شیوه ها …………………………………………………………………………………….. 63
تشدید احساس ناامنی در افکار عمومی ……………………………………………………… 65
قهرمان پروری و ایجاد حس شهرت طلبی ………………………………………………… 67
عادی جلوه دادن جنایت و بی تفاوتی افراد نسبت به آن …………………………….. 69
اختلال در امر دادرسی و تاثیر بر رای دادگاه ………………………………………….. 70
تاثیرات منفی اخبار جنایی بر روی کودکان و نوجوانان و جوانان ………………. 71
جمع بندی نظرات مخالفان انتشار اخبار جنایی ……………………………………. 73
پیشینه تحقیق …………………………………………………………………………………. 74
مدل تحلیلی تحقیق…………………………………………………………………………. 76
*فصل سوم: روش شناسی تحقیق
مقدمه …………………………………………………………………………………. 78
روش تحقیق ………………………………………………………………………………….. 78
جامعه آماری …………………………………………………………………………………… 78
حجم نمونه و روش نمونه گیری ……………………………………………………………. 78
ابزار جمع آوری اطلاعات ………………………………………………………………….. 79
روایی پرسشنامه ……………………………………………………………………………………… 79
پایایی پرسشنامه …………………………………………………………………………………. 79
روش تجزیه و تحلیل اطلاعات ………………………………………………………………. 80
*فصل چهارم:تجزیه و تحلیل اطلاعات
مقدمه ………………………………………………………………………………………. 82
ویژگیهای جمعیت شناسی نمونه ………………………………………………………….. 83
تجزیه و تحلیل سوالات پرسشنامه………………………………………………………………. 88
آزمون فرضیات ……………………………………………………………………………………. 112
*فصل پنجم:بحث و نتیجه گیری
بحث و نتیجه گیری …………………………………………………………………………….. 122
پیشنهادها …………………………………………………………………………………………. 125
فهرست منابع و مأخذ ………………………………………………………………………… 127
فصل اول:
کلیات |
مقدمه
این مطلب را هم بخوانید :
انسان موجودی اجتماعی است و برای برآوردن نیازهایش با همنوعان خویش ارتباط برقرار می کند. این نیاز موجب تشکیل جامعه می شود و ساختارهای مختلف افتصادی،فرهنگی و سیاسی را ایجاد،گسترش و پیچیدگی روابط انسانها را به دنبال دارد و در این میان نقش رسانه ها جهت آسان نمودن این ارتباط بسیار اهمیت دارد به طوری که وجود رسانه های گروهی و جمعی را در صحنه مناسبات اجتماعی انسان ها امری اجتناب ناپذیر نموده است.بسیاری از دانش پژوهان،متفکران و مصلحان اجتماعی عصر حاضر را با نام های متفاوتی چون«عصر تکنیک»،«عصر ارتباطات»،«دهکده جهانی»،«رهبری از راه دور» نامیده اند. البته رهبری از راه دور نه تنها در مورد ماهواره و فضاپیما صادق است بلکه هدایت از مسافت دور به وسیله رسانه های گروهی در مورد انسان نیز صدق می کند. زیرا تا قرن بیستم رهبری و ارشاد انسان رویارو و براساس ارتباط چهره به چهره بود در صورتی که در عصر حاضر ارتباط یک طرفه و از راه دور صورت می گیرد به طوری که بین شنوده و گوینده یا بهتر گوییم بین موثر و متاثر به طور نسبی فاصله زیادی وجود دارد برخی معتقدند که رسانه های گروهی دارای چنین قدرتی هستند که با نسل های پیشین بسیار متفاوت است.
لازرسفلد[1] و مرتن2 در تشریح این عقاید متفکران می نویسند”وسایل ارتباط جمعی ابزاری بس نیرومندند که می توان از آن در راه خیر،شر با تاثیری شگرف سود برد و چنانچه کنترل مطلوب وجود نداشته باشد امکان استفاده از این وسایل در راه شر بیشتر از خیر است.(هدایت ا…،1372،203)
امروزه در میان رسانه ها اثرات منفی مطبوعات به شدت رسانه های دیگر چون تلویزیون،ویدئو وماهواره نیست.اما نباید از اثرات مخرب آن غافل شد.داستانهای مربوط به خونریزی،آدم کشی،انتقام،شرارت،شقاوت از عهد باستان تاکنون در بسیاری از جوامع بشری رایج بوده و گاهی به صورت حماسه های ملی و مردمی سینه به سینه گشته به دست نسل معاصر رسیده است.از داستانهای خشم ژوپیتر گرفته تا داستانهای قوم یهود ورستم دستان به صورتهای گوناگونی،پرخاشگری،مبارزه جویی،دفاع از حرم و حریم منعکس شده است ولی هرگز در تاریخ از برکت صنعت چاپ و تصویر داستانهای خونریزی و شقاوت تا به این حد همه جا گیر نبوده است.(شیخاوندی،402،1384)
در عصر حاضر همه روزه اخبار مربوط به جرم و جنایت و جنگ، در مطبوعات اغلب کشورها از آن جمله ایران منعکس می شود و برخی اوقات خبر آن از مرزها گذشته و جنبه جهانی پیدا می کند. تنظیم کنندگان صفحات روزنامه هاو مجلات عامیانه می کوشند تا حادترین و خشن ترین جنایتها را با طول و تفسیر منتشر سازند وبه همین خاطر اثرات منفی انعکاس اینگونه اخبار از دیر باز دغدغه خاطر بسیاری از دانشمندان را موجب شده و هر کس بر حسب عقیده و مطالعات خود نظراتی را ابراز داشته و از آن به صورتی بحث نموده است. این پژوهش به بررسی و ارزیابی جنبه های مثبت و منفی انعکاس این اخبار از دیدگاه های مختلف پرداخته و با روش پیمایشی در پی آن می باشد که اثر مطبوعات را با توجه به جنبه ذکر شده بر رفتارهای بزهکارانه و نابهنجار مورد بررسی قرار دهد.
بیان مسئله
بررسی ها نشان می دهد که صفحات حوادث، یکی از پرخواننده ترین صفحات روزنامه هاست.موفقیت بسیاری از روزنامه های سراسری،هفته نامه ها و مجلات،به دلیل توجه خاص به انعکاس اخبار حوادث و پاسخگویی به این نیاز مخاطبان بوده است.مطالعات انجام شده حاکی از آن است که اخبار جنایی حداقل 4 درصد و حداکثر 28 درصد و به طور متوسط7 درصد از مطالب روزنامه ها را تشکیل می دهد. این نسبت در مورد رسانه های دیداری و شنیداری درصد متفاوتی بین 10 تا 13 را براساس دروه های زمانی و محیط های جغرافیایی مختلف به خود اختصاص داده است(فرجیها،1385،58)
هنگامی که مجرم یا جنایتکار مرتکب جنایتی می شود که منطبق با روش های ارائه شده رسانه های جمعی است، به طور طبیعی این سوال در مغز زنده می شود که آیا رسانه ها مشوق این امر بودند؟ در رسانه و به خصوص در بین مخاطبان صفحه حوادث مطبوعات چرا مطالعه و پیگیری اخبار جنایی از جاذبه زیادی برخوردار است؟ کدام گروه از خوانندگان مطبوعات،علاقه و گرایش،بیشتری به مطالعه دارند؟خوانندگان اخبار حوادث چه نوع موضوعاتی را بیشتر مطالعه می کنند؟در مطالعه اخبار جنایی بیشتر به چه جنبه های از جرم(انگیزه ها،چگونگی انجام،نتایج عواقب)توجه دارند؟ مطالعه اخبار جرایم چه احساسی را در خوانندگان بر می انگیزد؟ این ها پرسش های است که درباره آن ها اطلاعات زیادی موجود نیست و شاید تاکنون در جامعه ما بررسی و پژوهش ویژه ای پیرامون آن صورت نگرفته