كه دارای درجه حرارت كمتری است (نیکویان و همکاران، 1384).
به طوركلی، چرخه حیات گونههای مختلف آبزیان تا حد زیادی به شرایط زیست آنها بستگی دارد لذا، میتوان ادعا نمود كه كاربرد دانش اقیانوسشناسی جهت معضلات صید و صیادی در نتیجه درك بهتر ذخائر آبزیان و محیط آنها میسر میباشد و با درك این روابط است كه میتوان سیستمهای پیشبینی وضعیت صیادی را
قانونمند نمود (ولی الهی، 1374).
اكوسیستم خلیجفارس با دارا بودن شرایط خاص هیدروگرافیک و اكولوژیک یكی از نادرترین اكوسیستمها در سطح بیوسفر میباشد. تنوع زیستی انواع ماهیان، حضور جنگلهای حرا در سواحل ایرانی خلیجفارس، وجود جزایر متعدد و استراتژیک در این گستره آبی، استخراج و صدور نفت از این منطقه، تبخیر بالای آب، از مهمترین عواملی هستند كه در تبیین این شرایط خاص و ویژه موثر میباشند (غفاری چراتی، 1375).
پیشرفت تكنولوژی دریایی و ساحلی، می تواند فشارهای محیطی زیادی بر خلیجفارس وارد نماید. این فشارها میتواند ناشی از كشتیرانی، بندرگاه ها، صنایع نفت و پتروشیمی، معادن، نمك گیری، ماهیگیری، نوسازی و كشاورزی بر محیط دریایی باشد (Sheppard et al., 1992 ; Price 1993).
موسسه تحقیقات شیلات ایران به منظور بررسی و پایش جمعیت آبزیان و تعیین فصل و میزان صید هرگونه از آبزیان، هر ساله گشتهای منظم تحقیقاتی را در خلیجفارس و دریای عمان انجام میدهد. برای انجام این امر مهم، تجهیزات گرانقیمت و هزینهبری مثل شناور مجهز به وسایل و ادوات تحقیقاتی، منابع انسانی ماهر، هزینه زیادی را بر تحقیقات شیلات تحمیل میکند که این امر اجتناب ناپذیر است.
با توجه به گستردگی كار و وسعت منطقه مورد بررسی و تنوع گونهای زیاد با انتخاب یک مدیریت واحد، كل آبهای خلیجفارس به حوزههای آبی سه استان خوزستان، بوشهر و هرمزگان تقسیم بندی شد و آبهای هر استان نیز با توجه به وسعت تحت پوشش آن به تعدادی زیر منطقه تقسیمبندی شدند (پارسامنش، 1373 مربوط به آبهای خوزستان؛ نیامیمندی و خورشیدیان، 1373 مربوط به آبهای استان بوشهر؛ ولی نسب و همكاران، 1373 مربوط به آبهای استان هرمزگان). گشتهای تحقیقاتی در هر استان به صورت فصلی به مورد اجرا درآمده و سپس یک گزارش مشترك مـــربوط به كل آبهای خلیجفارس تدوین گردید (کامبوزیا و همکاران، 1375).
همچنین مجدداً از سال 1381 برنامهریزی گردید كه تحت یک مدیریت واحد و هماهنگی دقیـق، ذخایـر آبزیان كفـزی خلیجفارس و دریای عمان مورد ارزیابی مجدد
این مطلب را هم بخوانید :
قرار گیرد (دهقـانـی و همكاران، 1383، دریانبرد