2-18-1-9- ویژگی بیماری زا…………………………………………………………………………………………37
2-18-1-10-اهمیت نوروسپورا سیتوفیلا…………………………………………………………………………….37
فصل سوم
3-1- عمل آوری نمونه ها……………………………………………………………………………………………….47
3-1-1- تهیه مایع تلقیح…………………………………………………………………………………………………..47
3-1-2- آماده سازی نمونه ها…………………………………………………………………………………………..48
3-1-3- تلقیح قارچ و عمل آوری ……………………………………………………………………………………48
3-2- تجزیه شیمیایی………………………………………………………………………………………………………49
3-3- تعیین ضرایب هضمی به روش تلی و تری…………………………………………………………………..49
3-4- تعیین تجزیه پذیری به روش in situ……………………………………………………………………….51
3-5- تهیه عصاره حاوی ترکیبات فنولی……………………………………………………………………………..53
3-6- تهیه فاز متحرک برای جدا سازی ترکیبات فنولیک………………………………………………………54
3-7- تهیه استانداردهای مورد نیاز……………………………………………………………………………………..54
3-8- آماده سازی و استخراج ترکیبات فنولیک…………………………………………………………………..54
3-8-1-اندازه گیری کل ترکیبات فنولیک…………………………………………………………………………55
3-8-2-اندازه گیری ترکیبات تاننی…………………………………………………………………………………..56
3-8-3-اندازه گیری تانن متراکم آزاد ………………………………………………………………………………56
3-8-4-اندازه گیری ترکیبات فنولی باند شده با پروتئن…………………………………………………………57
3-8-5- اندازه گیری تانن متراکم باند شده با فیبر…………………………………………………………………57
3-8-6- اندازه گیری ترکیبات فنولیک رسوب دهنده پروتئین………………………………………………..57
3-8-6-1- تشکیل کمپلکس تانن- پروتئین………………………………………………………………………..58
3-8-6-2- تعیین ترکیبات فنولیک در کمپلکس تانن پروتئین………………………………………………..57
3-8-6-3- تعیین ترکیبات فنولی در عصاره اولیه………………………………………………………………….59
3-9- تعیین خصوصیات فیزیکی……………………………………………………………………………………….58
3-9-1- تعیین جرم حجمی توده ای ………………………………………………………………………………….59
3-9-2- تعیین ظرفیت نگهداری آب…………………………………………………………………………………60
3-9-3- تعیین ماده خشک و خاکستر محلول……………………………………………………………………..61
3-9-4- تعیین جرم حجمی لحظه ای…………………………………………………………………………………61
فصل چهارم
44-1- خصوصیات فیزیکی……………………………………………………………………………………………..64
4-2- ترکیبات شیمیایی…………………………………………………………………………………………………..67
4-3- قابلیت هضم………………………………………………………………………………………………………….70
4-4- کل ترکیبات فنولیک و تاننی قابل استخراج………………………………………………………………..75
4-5- تجزیه پذیری………………………………………………………………………………………………………..77
4-6- روابط بین خصوصیات فیزیكی با تركیبات شیمیایی، قابلیت هضم و تجزیه پذیری تفاله انگور عمل آوری شده و تفاله عمل آوری نشده……………………………………………………………………………92
4-6-1-روابط بین خصوصیات فیزیكی با تركیبات شیمیایی تفاله انگور عمل آوری شده و تفاله انگور عمل آوری نشده……………………………………………………………………………………………………………92
4-6-1-1- رابطه بین ظرفیت نگهداری آب با ماده خشك و ماده آلی تفاله انگور عمل آوری شده و تفاله انگور عمل آوری نشده ………………………………………………………………………………………….. 92
4-6-1-2- رابطه بین جرم حجمی لحظه ای با ماده خشك و ماده آلی تفاله انگور عمل آوری شده و تفاله انگور عمل آوری نشده ……………………………………………………………………………………………93
4-6-1-3- رابطه بین دانسیته توده ای با ماده خشك و ماده آلی تفاله انگور عمل آوری شده و تفاله انگور عمل آوری نشده……………………………………………………………………………………………………95
4-6-1-4- رابطه بین ظرفیت نگهداری آب با دیواره سلولی و لیگنین دیواره سلولی تفاله انگور عمل آوری شده و تفاله انگور عمل آوری نشده …………………………………………………………………………96
4-6-1- 5- رابطه بین دانسیته توده ای با دیواره سلولی و لیگنین تفاله انگور عمل آوری شده و تفاله انگور عمل آوری نشده……………………………………………………………………………………………………98
4-6-1-6- رابطه بین جرم حجمی لحظه ای با دیواره سلولی و لیگنین تفاله انگور عمل آوری شده و تفاله انگور عمل آوری نشده…………………………………………………………………………………………….99
4-6-1-7- رابطه بین ظرفیت نگهداری آب با پروتئین خام تفاله انگور عمل آوری شده و تفاله انگور عمل آوری نشده………………………………………………………………………………………………………….100
4- 6- 1- 8- رابطه بین دانسیته توده ای با پروتئین خام تفاله انگور عمل آوری شده و تفاله انگور عمل آوری نشده………………………………………………………………………………………………………….102
4-6-1-9- رابطه بین جرم حجمی لحظه ای با پروتئین خام تفاله انگور عمل آوری شده و تفاله انگور عمل آوری نشده………………………………………………………………………………………………………….103
4-6-1-10- رابطه بین ظرفیت نگهداری آب با كل تركیبات فنولیک و تانن كل قابل استخراج تفاله انگور عمل آوری شده و تفاله انگور عمل آوری نشده………………………………………………………..104
4-6-1-11- رابطه بین دانسیته توده ای با كل تركیبات فنلی و تانن كل قابل استخراج تفاله انگور عمل آوری شده و تفاله انگور عمل آوری نشده…………………………………………………………………105
4-6-1-12- رابطه بین جرم حجمی لحظه ای با كل تركیبات فنلی و تانن كل قابل استخراج تفاله انگور عمل آوری شده و تفاله انگور عمل آوری نشده………………………………………………………..107
4- 8- روابط بین خصوصیات فیزیكی با قابلیت هضم ماده خشك و ماده آلی تفاله انگور عمل آوری شده و تفاله انگور عمل آوری نشده ………………………………………………………………………………..108
8-4-1- رابطه بین ظرفیت نگهداری آب باقابلیت هضم ماده خشك و ماده آلی تفاله انگور عمل آوری شده و تفاله انگور عمل آوری نشده………………………………………………………………………..108
4-8-2- رابطه بین دانسیته توده ای با قابلیت هضم ماده خشك و ماده آلی تفاله انگور عمل آوری شده و تفاله انگور عمل آوری نشده…………………………………………………………………………………110
4-8-3- رابطه بین جرم حجمی لحظه ای با قابلیت هضم ماده خشك و ماده آلی تفاله انگور عمل آوری شده و تفاله انگور عمل آوری نشده………………………………………………………………………..111
4-9- رابطه بین خصوصیات فیزیكی با تجزیه پذیری مؤثر ماده خشك، ماده آلی، پروتئین خام و دیواره سلولی در تفاله انگور عمل آوری شده و تفاله انگور عمل آوری نشده…………………………………………………………………………………………………………………………..113
4-9-1- رابطه بین ظرفیت نگهداری آب با تجزیه پذیری موثر ماده خشك، ماده آلی، پروتئین خام و دیواره سلولی در تفاله انگور عمل آوری شده و تفاله انگور عمل آوری نشده…………………………………………………………………………………………………………………………..113
4-9-2- رابطه بین دانسیته توده ای با تجزیه پذیری مؤثر ماده خشك، ماده آلی، پروتئین خام و دیواره سلولی در تفاله انگور عمل آوری شده و تفاله انگور عمل آوری نشده…………………………………………………………………………………………………………………………..116
4-9-3- رابطه بین جرم حجمی لحظه ای با تجزیه پذیری مؤثر ماده خشك، ماده آلی، پروتئین خام و دیواره سلولی در تفاله انگور عمل آوری شده و تفاله انگور عمل آوری نشده…………………………………………………………………………………………………………………………..118
نتیجه گیری و پیشنهادات……………………………………………………………………………………………….121
منابع…………………………………………………………………………………………………………………………..122
مقدمه
این مطلب را هم بخوانید :
با توجه به رشد جمعیت نیاز به آب و زمین حاصلخیز برای پاسخگویی به تأمین غذای مورد نیاز افزایش می یابد. همچنین طی دهه های اخیر، در بسیاری از کشورهای در حال توسعه، تقاضا برای فرآورده های دامی در نتیجه رشد جمعیت و پیشرفتهای اقتصادی و اجتماعی، رشد قابل توجهی را داشته است، در حالیكه منابع پایه و بستر تولید نه تنها افزایش نمی یابد، بلکه در اثر بهره برداری بی رویه کاهش یافته و در بسیاری از نقاط جهان تخریب منابع نگران کننده است. بنابراین امکان توسعه تولید محصولاتی که بتوانند مستقیماً در تغذیه انسان مصرف شود محدود می باشد. در عین حال سالانه حجم عظیمی از بقایای کشاورزی در چرخه تولید محصولات اصلی، حاصل می شود که به طور مستقیم مصرف انسانی ندارند اما می توان با بهره گرفتن از آنها در تغذیه دام به طور غیر مستقیم به تولید غذا برای انسان کمک نمود. البته لازم به ذکر است که پس مانده های کشاورزی همواره در تغذیه دام استفاده می شده اما با گسترش در تنوع محصولات و نیز پیشرفت صنایع غذایی، تنوع پس مانده ها نیز افزایش یافته به نحوی که بسیاری از آنها از نظر دامداران ناشناخته مانده و برای استفاده بهینه از آنها نیاز به اطلاعات جدید می باشد. علاوه بر این بخش اصلی دیواره سلولی پس مانده های کشاورزی را مواد لیگنوسلولزی تشکیل می دهند که ارزش غذایی و قابلیت استفاده آنها برای دام پایین است، هر چند که به طور بالقوه دارای ارزش غذایی بخصوص، انرژی زایی بالایی هستند.
پس مانده های کشاورزی و منایع طبیعی شامل موادی است که پس از برداشت و استحصال محصولات اصلی حاصل از زراعت، باغداری، جنگل، صید و پرورش ماهی، پرورش دام و طیور و حشرات و صنایع غذایی مربوط، به جای می ماند و منابع بالقوه قابل توجهی را شامل میگردد. پس مانده های کشاورزی بسیار متنوع و گسترده بوده و از طرفی دامنه تغییرات و تفاوتهای مواد مغذی در این فرآورده ها خیلی زیاد است. چون عواملی از قبیل شرایط اقلیمی و منطقه ای، روش های استحصال و فرآوری و تکنولوژی منطقه ای بر ارزش غذایی آنها مؤثرمی باشند (دیانی و همکاران، 1388).
ضایعات انگور مواد غذایی با ارزشی است که در مناطق مختلف کشور به مقدار زیادی به دست می آید و در تغذیه انواع دام مورد استفاده قرار میگیرد، بنابراین شناخت مواد مغذی و ارزش غذایی آن از اهمیت بالایی برخورداراست. تفاله انگور یک پسمانده لیگنوسلولزی و باقیمانده فرایند آبگیری از میوه انگور است. تفاله انگور حدود بیست درصد از وزن مرطوب میوه اولیه را تشکیل می دهد. هر چند در طی سالهای اخیر پژوهش هایی در راستای استحصال و کاربرد آن در تغذیه دام در کشور انجام گرفته است و این فرآورده فرعی تا حدودی مورد استفاده قرار گرفته است، اما هنوز بخش عمده ای از آن بلا استفاده بوده و در محیط زیست دفع می گردد و باعث آلودگی محیط می شود.
2-اهداف
با توجه به تولید قابل توجه تفاله انگور و ارزش غذایی بالقوه آن بهتر است عمل آوری مناسب روی آن صورت گیرد كه در این تحقیق از روش بیولوژیكی، كشت قارچ استفاده شد و اهداف زیر دنبال شد:
1-تعیین ترکیبات شیمیایی شامل: ماده خشک، پروتئین خام، دیواره سلولی، ماده آلی، خاکستر خام و انرژی متابولیسمی تفاله انگور سفید عمل آوری شده با قارچ نوروسپورا سیتوفیلا و تفاله انگور سفید عمل آوری نشده به روش تجزیه تقریبی.
2- تعیین قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی و ماده آلی در ماده خشک تفاله انگور عمل آوری شده و تفاله انگور عمل آوری نشده با روش آزمایشگاهی[1].