فهرست شکلها
عنوان صفحه
شکل4-1: اثر خشکی بر میانگین تعداد پنجه بارور 40 ژنوتیپ گندم تتراپلوئید.. 30
شکل4-2: اثر خشکی بر میانگین طول دم گلآذین 40 ژنوتیپ گندم تتراپلوئید.. 32
شکل4-3: اثر خشکی بر میانگین سطح برگ 40 ژنوتیپ گندم تتراپلوئید 33
شکل4-4: اثر خشکی بر میانگین تعداد دانه در سنبله 40 ژنوتیپ گندم تتراپلوئید.. 34
شکل4-5: اثر خشکی بر میانگین تعداد دانه در سنبلک 40 ژنوتیپ گندم تتراپلوئید.. 36
شکل4-6: اثر خشکی بر میانگین ارتفاع بوته 40 ژنوتیپ گندم تتراپلوئید.. 37
شکل4-7: اثر خشکی بر میانگین دمای سایهانداز 40 ژنوتیپ گندم تتراپلوئید.. 38
شکل4-8: اثر خشکی بر میانگین عملکرد بیولوژیک 40 ژنوتیپ گندم تتراپلوئید.. 42
شکل4-9: اثر خشکی بر میانگین عملکرد دانه 40 ژنوتیپ گندم تتراپلوئید.. 43
شکل4-10: اثر خشکی بر میانگین عملکرد کل 40 ژنوتیپ گندم تتراپلوئید.. 45
شکل4-11: مقایسه اثر خشکی بر کاهش عملکرد 40 ژنوتیپ گندم تتراپلوئید در شرایط تنش خشکی و آبیاری مطلوب.. 46
شکل4-12: اثر خشکی بر میانگین وزن هزاردانه 40 ژنوتیپ گندم تتراپلوئید.. 47
شکل4-13: اثر خشکی بر میانگین شاخص برداشت 40 ژنوتیپ گندم تتراپلوئید.. 49
شکل 4-14- نمودار بای پلات شاخص های کمی مقاومت به خشکی و عملکرد دانه در شرایط آبیاری مطلوب و تنش خشکی.. 59
فصل اول
مقدمه
1-1- تعریف مسئله
اكثر مناطق ایران دارای اقلیم خشك و نیمه خشك میباشند. بنابراین یكی از عوامل محدود كننده تولید محصولات كشاورزی در ایران ناشی از تنش خشكی است که با توجه به مرحله رشد گیاه میتواند باعث خسارت و در نتیجه كاهش عملكرد گردد.
یكی از روشهای كاهش اثرات مخرب تنش خشكی استفاده از ژنوتیپهای مقاوم میباشد. از نظر تكاملی مقاومت به خشكی عبارت است از توان زنده ماندن یک گونه از نسلی به نسل دیگر در شرایط كمبود آب، از نظر كشاورزی مقاومت به خشكی توان تولید اقتصادی یک محصول در شرایط كمبود آب قابل استفاده برای آن محصول تعریف میگردد. درجه مقاومت به خشكی متفاوت است كه شامل تحمل[1] به خشكی و گریز[2] از خشكی میباشد. تحمل به خشكی به مفهوم حالتی است كه در عملكرد محصول كشت شده در محیط حاوی تنش آب هیچ گونه كاهشی دیده نشود. گریز از خشكی حالتی است كه ارقام قبل از محدودیت شدید آب به محصول دهی برسند. و مفیدترین شكل مقاومت به خشكی است (شاه نجات بوشهری و عبد میشانی، 1376).
1-2- تنش خشکی
بخش عمدهای از غذای دنیا توسط محصولاتی تامین میگردد که در مناطق مورد کشت آنها، بارندگی محدودی در فصل رویش وجود داشته و یا اینکه محصولات کشت شده از رطوبت ذخیره در خاک استفاده میکنند. خسارات وارده ناشی از گرما و خشکی به گندم، یولاف، ذرت، سورگوم، ارزن و سایر گیاهان زراعی در مناطق پر حرارت و کم باران امری عادی است. بنابراین مقاومت به دما و خشکی به خاطر کاهش افت عملکرد در گیاهان واقع در این مناطق مهم می باشد (شاه نجات بوشهری و عبد میشانی، 1376). از بین تنشهای زنده و غیرزنده، تنش خشکی دومین عامل اصلی کاهش عملکرد بعد از عوامل بیماریزا میباشد و در نتیجه بارندگی کم، دمای بالا و وزش باد حادث میشود. واکنش گیاه نسبت به آن بستگی به مرحلهای از رشد دارد که خشکی در آن رخ میدهد (احمدی و همکاران، 1388).
با توجه به اینکه متوسط نزولات جوی سالانه ایران 240 میلیمتر میباشد، ایران در رده مناطق خشک و نیمهخشک جهان قرار میگیرد (طبق تعریف آمبرژه مناطقی را خشک مینامند که بارندگی سالانه آنها کمتر از 250 میلیمتر باشد و مناطق با بارندگی سالانه 250 تا 450 میلیمتر را نیمهخشک گویند) ( آذریکی، 1381). با توجه به نزولات محدود ایران، حدود 45 درصد اراضی زیر کشت گندم دیم در ایران دارای نزولات کمتر از 350 میلیمتر است (محمدی، 1387) که باعث میگردد تا تنش خشکی به عنوان مهمترین عامل محدود کننده عملکرد در گیاهان زراعی مورد توجه خاص قرار گیرد.
1-3-اهمیت گندم
گندم به عنوان مهمترین عنصر غذائی، به عنوان یک منبع کالری، پروتئین، ویتامین و املاح خاص، دارای ارزش تغذیهای بالایی است (شاه نجات بوشهری و عبد میشانی، 1376). این گیاه بیشترین سطح زیر كشت را به خود اختصاص داده است و در اغلب نواحی جهان كشت میشود. گستره کشت آبی از 60 درجه عرض شمالی در شمال اروپا تا 40 درجه عرض جنوبی در آمریكای جنوبی و از مناطق هم سطح دریا تا ارتفاع 3000 متری از سطح دریا را شامل میشود. از مهمترین كشورهای تولید كننده گندم در جهان میتوان به هند، پاكستان، ایالات متحده آمریكا و كانادا اشاره نمود. ایران یكی از مراكز تنوع و خاستگاههای اولیه گندم بوده و منابع ژنتیكی غنی برای این محصول در کشورمان وجود دارد (شهبازی و همکاران، 1391). گندم از خانواده گندمیان[3]، از جنس تریتیکوم[4] و مهمترین گیاه زراعی روی کره زمین است (شهبازی و همکاران، 1391). گونههای اصلی آن از لحاظ تعداد کروموزوم به سه گروه دیپلوئید (2n=2X=14 AA BB DD)، تتراپلوئید (2n=4X=28 AABB) و هگزاپلوئید (2n=6X=42 AABBDD) تقسیم میشوند. گونههای تتراپلوئید، آمفیپلوئیدی از تلاقی دو دیپلوئید هستند و هگزاپلوئیدها از تلاقی دیپلوئید و تتراپلوئید بهوجود آمدهاند (توسلی، 1387). ژنوم A از یک گندم دیپلوئید وحشی به نام تریتیکوم بوئئوتیکوم بدست آمده است. این گندم در به وجود آمدن گندمهای تتراپلوئید دوروم، تورژیدوم، بولونیکوم و پرسیکوم (کارتالیکوم) با فرمول ژنومی AABB موثر بوده است. گونه تتراپلوئید وحشی تریتیکوم دیکوکوئیدز[5] با گیاهی از خانواده گندمیان به نام تریتیکوم تاشیئی[6] با فرمول ژنومی DD آمیخته شد و گندم هگزاپلوئید (AABBDD) امروزی را به وجود آوردهاند. اما منبع ژنوم سوم (ژنومB) در حال حاضر هنوز ناشناخته باقی مانده است (یزدیصمدی و عبدمیشانی، 1383).
این مطلب را هم بخوانید :
گندم دوروم تقریباً 8 درصد از تولید جهانی گندم را شامل میشود (محمدی و همکاران، 1385) و یکی از منابع اولیه به وجود آورنده گندم اولیه است. این گندم گیاهی است از خانواده گندمیان، تك لپه، خودگشن، یكساله و روز بلند (نورمحمدی و همکاران، 1376). گندم دوروم با داشتن درصد بالای پروتئین (12 تا 14 درصد) در مقایسه با برنج (7 درصد) و گندم نان (10 تا 12 درصد) از جمله مهمترین مواد غذایی جهان است (نورمحمدی و همکاران، 1376). گندم دوروم حاوی رنگدانههای طبیعی بیشتری نسبت به انواع گندمهای دیگر است که خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد سرطانی دارند. سمولینا محصول اصلی گندم دوروم میباشد. تغذیه با ماکارونی تهیه شده از آرد سمولینا، یک روش مناسب برای ورود غذاهای تهیه شده از دانه گندم دوروم به رژیم غذایی است که باعث افزایش پیشگیری ابتلا به بیماریهای مزمن و افزایش سلامتی میگردد، گرچه مقدار آنتی اکسیدانها در سمولینا کم است اما مصرف مداوم آن میزان نیاز بدن را تأمین می کند. گندم دوروم، ویتامینها، مواد معدنی، آنتی اکسیدانها و فیبر رژیمی بیشتری نسبت به گندمهای دیگر دارد (محمدی و همکاران، 1381). گندم دوروم یکی از قدیمیترین گونههای زراعی غلات میباشد (رویو و همکاران، 2009 ) که کشت آن به دلیل تقاضا و همچنین قیمت بالای جهانی در حال افزایش است (هوشمند و همکاران ، 2005(، پروتئین بالا و استحکام گلوتن آن باعث شده است که این گندم بهترین ماده اولیه برای تولید ماکارونی باشد، هرچند در تهیه نان نیز از آن استفاده میگردد (تریبوی و همکاران، 2003 ).
1-4-تنش خشکی در گندم
گندم به طور گسترده در مناطقی كشت میشود كه در معرض تنشهای فراوان خشكی هستند. مکانیسمهایی كه در مقاومت به خشکی گندم دخالت دارند عبارتند از: زودرسی، که گیاه قبل از مواجهه با تنش خشکی چرخه زندگی خود را کامل میکند، سیستم قوی و عمیق ریشه جهت استفاده موثر از رطوبت خاک، مکانیسمی که روزنهها را در ضمن دوره تنش خشکی میبندد به نحوی که تلفات آب در گیاه کاهش یابد و سر انجام پوشش مومی روی سطح برگ که تلفات تعرق را کم میکند. لذا ارقام گندم تولید شده برای مناطق خشك دارای برگهای باریكتر و نسبت ساقه به ریشه كمتری هستند و از استعداد تولید عملكرد كمتری نسبت به ارقام تولید شده برای مناطق مرطوب برخوردارند (شاه نجات بوشهری و عبد میشانی، 1376).
مقاومت به خشكی صفتی كمی است كه از طریق یک روش واحد آزمایشگاهی قابل اندازهگیری نیست زیرا تنش بر مراحل مختلف نموی تاثیر داشته و اثر آن با شدت و مدت تنش تغییر میكند (کافی و همکاران، 1386). آبیاری گندم در مناطقی که دارای بارندگی زیاد هستند ضروری نمیباشد ولی در مناطق کم باران، آبیاری باعث جلوگیری از نوسان عملکرد میشود. گندم از اول بهار تا مرحله رسیدن خود روزانه به 3 تا 5