1-2-16-5- نور …………………33
1-2-17- شاخص های رشد…………………. 33
1-2-17-1- تعریف رشد…………………. 33
1-2-17-2- شاخص سطح برگ (LAI)………………… 34
1-2-17-3- مادهی خشك (DM)…………………35
1-2-17-4- میزان كلروفیل………………….. 35
1-2-18- تأثیر شوری بر رشد و عملكرد ذرت…………………… 36
1-2-19- تأثیر فسفر بر رشد و عملكرد ذرت…………………… 38
1-2-20- اثر متقابل شوری و فسفر بر رشد و عملكرد ذرت………. 39
فصل دوم: مواد و روشها………………… 40
2-1- موقعیت جغرافیایی منطقه مورد مطالعه…………………. 40
2-2- زمان و محل اجرای طرح………………….. 41
2-3- طرح آزمایشی………………….. 41
2-4- فاكتورهای آزمایشی………………….. 41
2-5- مطالعات تحقیق………………….. 41
2-5-1- مطالعات پایه…………………. 41
2-5-1-1- تهیه نمونه خاك و اندازه گیری برخی خصوصیات آن……… 41
2-5-1-1-1- نتایج تجزیه خصوصیات شیمیایی و فیزیكی نمونه خاكهای مورد آزمایش……43
2-5-1-1-2- آماده سازی خاک و پر کردن گلدانها …………………44
2-5-1-2- عملیات زراعی………………….. 44
2-5-1-2-1- نحوهی اندازه گیری صفات مورد بررسی……….. 45
2-5-2- مطالعات آزمایشگاهی…………………. 46
2-5-2-1- آزمایشهای خاك…………………… 46
2-5-2-2- آزمایشهای گیاه………………… 49
2-5-2-2-1- آماده سازی نمونه های گیاهی………………….. 50
2-5-2-2-2- اندازه گیری وزن خشک بخش هوایی و ریشه……..50
2-5-2-2-3- تعیین فسفر بخش هوایی و ریشه…………………. 50
2-6- تجزیه های آماری………………….. 51
فصل سوم: نتایج و بحث…………………… 52
3-1- شاخصهای رشد گیاه ذرت…………………… 52
3-1-1- ارتفاع گیاه………………… 53
3-1-2- قطر ساقه…………………. 55
3-1-3- تعداد و سطح برگ…………………… 57
3-1-4- شاخص كلروفیل برگ…………………… 60
3-2- وزن تر و خشك بخش هوایی و ریشه گیاه ………………….. 65
3-2-1- وزن تر بخش هوایی و ریشه…………………. 65
3-2-2- وزن خشك بخش هوایی و ریشه…………………. 67
3-2-3- اثر متقابل شوری و فسفر وزن تر و خشك بخش هوایی و ریشه………. 70
3-3-EC ، pH و فسفر خاك پس از برداشت و غلظت فسفر بخش هوایی و ریشه گیاه ذرت…… 77
3-3-1-EC خاك پس از برداشت…………………… 77
3-3-2- pH خاك پس از برداشت…………………… 78
3-3-3- فسفر خاك پس از برداشت…………………… 80
3-3-4- غلظت فسفر بخش هوایی و ریشه گیاه ذرت…….. 83
3-4- نتیجه گیری كلی………………….. 87
3-5- پیشنهادات………………….. 88
منابع………………….. 94
چکیده:
از جمله مشكلات اساسی كه همواره مانع بزرگ پیشرفت كشاورزی در جهان بوده، شوری آب و خاك است. تحقیقات محدودی در زمینه تأثیر متقابل کوددهی و شوری بر عملکرد گیاهان در کشور انجام شده است. برای بررسی تأثیر سطوح مختلف فسفر بر عملكرد گیاه ذرت در خاكهای شور منطقهی اردبیل، آزمایشی با 10 سطح شوری (75/0=1S، 20/1=2S، 29/2=3S، 30/3=4S، 25/4=5S، 11/5=6S، 19/6=7S، 80/8=8S، 88/10=9S، 00/14=10S دسیزیمنس بر متر) و فسفر در 5 سطح (0= 1P، 50= 2P، 100= 3P، 200= 4P، 400= 5P كیلوگرم در هكتار) به صورت فاكتوریل و در قالب طرح بلوكهای كامل تصادفی در 3 تكرار در شرایط گلخانهای اجرا گردید. نمونه های خاک از 45 نقطه مختلف دشت زرناس اردبیل تهیه شد. پس از تعیین خصوصیات خاک، تعداد 10 نمونه خاک با ویژگیها و شوری
این مطلب را هم بخوانید :
مقاله رایگان درمورد تغییرات اقلیمی
مختلف برای انجام آزمایش انتخاب گردید. فاكتور فسفر از منبع فسفات دی آمونیوم تأمین گردید. نتایج نشان داد كه با افزایش سطح فسفر، شاخصهای رشد (ارتفاع گیاه، قطر ساقه، تعداد و سطح برگ و شاخص كلروفیل برگها)، وزن تر و خشك بخش هوایی و ریشه گیاه به طور معنیداری افزایش یافتند در حالی كه با افزایش سطح شوری به طور معنیداری كاهش یافتند. اثر متقابل شوری و فسفر بر شاخص كلروفیل برگ و وزن تر و خشك بخش هوایی و ریشه گیاه ذرت در سطح احتمال 1درصد معنیدار بود در حالی كه بر سایر شاخصهای رشد معنی دار نبود. تأثیر شوری بر EC و pH خاك پس از برداشت در سطح احتمال 1 درصد معنیدار بود در حالی كه تأثیر فسفر و اثر متقابل شوری و فسفر بر EC و pH خاك معنیدار نبود. شوری و فسفر بر فسفر قابل جذب خاك پس از برداشت و غلظت فسفر بخش هوایی و ریشه تأثیر معنیداری داشت.
فصل اول: مقدمه و مروری بر تحقیقات گذشته
1-1- مقدمه
شرایط اقلیمی خشك و نیمهخشك كه اكثر مناطق كشور را در بر میگیرد، سبب محدودیت منابع آبی و امكانات تولید محصولات زراعی گردیده است. افزایش سریع جمعیت و نیاز روزافزون به مواد غذایی موجب شده است كه كشاورزان نسبت به زیر كشت بردن اراضی دارای شرایط اقلیمی نامساعد مبادرت ورزند. شوری یكی از مهمترین تنشهای محیطی است كه در بسیاری از نقاط جهان بهویژه در دیمزارها و مناطق خشك و نیمهخشك به صورت معضلی جدی پدیدار میشود و در سایر اراضی غیرشور با سیستمهای غلط آبیاری و مدیریت زراعی ناكارآمد می تواند مشكلساز شود (كوردالی و همكاران، 1997؛ تامسون و سیدگو، 1997؛ تامسون و همكاران، 1997). در سال 1930 میلادی جمعیت جهان در حدود 2 میلیارد نفر بود، در سال 1990 به 3/5 میلیارد نفر رسید و در سال 2000 از 6 میلیارد تجاوز كرد و پیش بینی میشود كه در سال 2025 میلادی به 5/8 میلیارد نفر برسد (فائو، 2001). طبق اعلام رسمی سازمان ملل متحد در حال حاضر 5/1 میلیارد از جمعیت جهان زیر خط فقر به سر میبرند و با كمبود مواد غذایی مواجه هستند. كمبود مواد غذایی علاوه بر كمیت، از لحاظ كیفیت و محتوای پروتئین نیز به چشم میخورد. در این راستا مشكل تغذیه، مهمترین دغدغه بشر بهویژه در كشورهای فقیر و در حال توسعه به شمار میرود. افزایش سطح زیركشت، تنها بخشی از این مشكل را می تواند حل كند، بنابراین لازم است استفاده از گیاهان پربازده، به كارگیری عملیات زراعی پیشرفته و استفادهی بهینه از نهادههای كشاورزی، بیش از پیش مد نظر قرار گیرد. گیاهان گروه غلات به طور مستقیم و غیر مستقیم عمدهترین بخش مواد غذایی را تشكیل میدهند، لذا، با توجه به اهمیت این محصولات، برنامه ریزی در جهت افزایش تولید آنها بسیار ضروری به نظر میرسد (طهماسبیسروستانی و همكاران، 1380). ذرت بعد از گندم و برنج، سومین گیاه غلهای مهم در دنیا محسوب میشود. ذرت نه تنها یک منبع غذایی و علوفهای برای دام محسوب میشود، بلكه فرآوردههایی از قبیل گلوكز، نشاسته و روغن از آن به عمل میآید. ذرت در طیف دمایی وسیعی در مناطق گرمسیری و نیمهگرمسیری دنیا رشد میكند (چئودهری، 1983).
در خاكهای شور، اثرات متقابل شوری و حاصلخیزی خاك از نقطه نظر تولید حداكثر، اهمیت فراوان دارد. پژوهشها نشان داده است كه در سطح مشخصی از حاصلخیزی خاك، با افزایش شوری، عملكرد كاهش مییابد، لیكن در یک شوری معین مصرف كود منجر به افزایش محصول میگردد. حالت اول مربوط به بالا رفتن فشار اسمزی و كاهش قابلیت جذب آب توسط گیاه است. اما در حالت دوم هرچند كه مكانیسم واكنش