3-3-1- زمان جوانه زنی 48
3-3-2- ضریب سرعت جوانه زنی 49
3-3-3- سرعت جوانه زنی 50
3-3-4- درصد جوانه زنی 51
3-4- مقایسه مستقل مدت زمان پرایمینگ بذر 52
3-4-1-زمان جوانه زنی 53
3-4-2- ضریب سرعت جوانه زنی 53
3-4-3- شاخص سرعت جوانه زنی 54
3-4-4- سرعت جوانه زنی 55
3-4-5- درصد جوانه زنی 55
3-6- تجزیه واریانس نتایج در بخش دوم آزمایش 56
3-6-1- زمان جوانه زنی 58
3-6-2- ضریب سرعت جوانه زنی 59
3-6-3- شاخص سرعت جوانه زنی 60
3-6-4- سرعت جوانه زنی 61
3-6-5- درصد جوانه زنی 63
مقایسه میانگین صفات در بخش دوم آزمایش (مدت زمان پرایمینگ) 63
3-7-1- زمان جوانه زنی 63
3-7-2- ضریب سرعت جوانه زنی 64
3-7-3- شاخص سرعت جوانه زنی 66
3-7-4- سرعت جوانه زنی 66
3-7-3- درصد جوانه زنی 67
3-9- مقایسه میانگین صفات بخش دوم آزمایش (عامل شوری) 70
3-8-1- زمان جوانه زنی 70
3-8-2- ضریب سرعت جوانه زنی 71
3-8-3- شاخص سرعت جوانه زنی 71
3-8-4- سرعت جوانه زنی 72
اثرات متقابل عامل شوری و نوع ماده پرایمینگ 74
3-9-1- زمان جوانه زنی 74
4-3- نتیجه گیری 76
4-4-پیشنهادها 77
منابع مورد استفاده: 78
چکیده:
به منظور بررسی تاثیر پرایمینگ بذر در خصوصیات جوانه زنی بذر توتون رقم بارلی 21 ، تحقیقی در دو بخش در آزمایشگاه مركز تحقیقات توتون ارومیه در سال 1392 انجام یافت. در بخش اول، طرح در قالب کرت كاملاً تصادفی با 26 تیمار و 3 تكرار انجام یافت که تیمارها عبارت از شاهد، مصرف غلظت 5/0، 1، 5/1 و 2 درصد پلی اتیلن گلیکول (PEG14700) به تفکیک در مدت زمانهای 1، 2، 3، 5 و 10 روز، مصرف آب (هیدروپرایمینگ) به تفکیک در مدت زمانهای 1، 2، 3، 5 و 10 روز بود. در بخش دوم، طرح به صورت فاکتوریل در قالب کرت كاملاً تصادفی با 3 عامل و 3 تكرار انجام یافت که عامل اول، غلظت های 5/0، 1، 5/1 و 2 درصد PEG147000و آب مقطر، عامل دوم مدت 1، 2، 3، 5 و 10 روز پرایمینگ و عامل سوم شوری1، 2، 3و4 و دسی زیمنس بر متر آب پتری دیش بود. در بخش اول آزمایش، تیمارها بر زمان و درصد جوانه زنی در سطح احتمال 1 درصد تاثیر معنی داری داشت. میانگین زمان جوانه زنی با بهره گرفتن از پرایمینگ بذر توتون با PEG147000و همچنین آب مقطر به طور معنی دار کاهش یافت. درصد جوانه زنی در اثر هیدروپرایمینگ به مدت 3، 5 و 10 روز به طور معنی دار کاهش یافت. میانگین زمان جوانه زنی و ضریب سرعت جوانه زنی در استفاده از غلظت های مختلف پلی اتیلن گلیکول در فرایند پرایمینگ بذر در مقایسه با میزان آن در استفاده از آب مقطر به طور معنی دار کاهش یافته ولی میانگین درصد جوانه زنی افزایش یافت. تاثیر مدت زمان پرایمینگ دو روز در مقایسه با یک روز، سرعت جوانه زنی را به طور معنی دار افزایش داد. درصد جوانه زنی در مدت زمان پرایمینگ 5 روز به طور معنی دار کاهش یافت. در بخش دوم آزمایش، عامل پرایمینگ بذر بر زمان جوانه زنی، ضریب سرعت جوانه زنی، شاخص سرعت جوانه زنی، سرعت جوانه زنی و درصد جوانه زنی در سطح احتمال 1 درصد، عامل مدت زمان پرایمینگ بذر بر زمان جوانه زنی، ضریب سرعت جوانه زنی، شاخص سرعت جوانه زنی و درصد جوانه زنی در سطح احتمال 5 درصد و بر سرعت جوانه زنی در سطح احتمال 1 درصد و عامل شوری بر زمان جوانه زنی، شاخص سرعت جوانه زنی و درصد جوانه زنی در سطح احتمال 5 درصد و بر سرعت جوانه زنی در سطح احتمال 1 درصد تاثیر معنی داری داشت. میانگین زمان جوانه زنی، درصد جوانه زنی و ضریب سرعت جوانه زنی در استفاده از غلظت های مختلف پلی اتیلن گلیکول در فرایند پرایمینگ بذر در مقایسه با میزان آن در استفاده از آب مقطر کاهش یافته و میانگین شاخص سرعت جوانه زنی و سرعت جوانه زنی به طور معنی دار افزایش یافت. یک روز زمان پرایمینگ، منجر به کاهش معنی دار زمان جوانه زنی و ضریب سرعت جوانه زنی، سرعت جوانه زنی و افزایش شاخص سرعت جوانه زنی و درصد جوانه زنی شد. زمان جوانه زنی با افزایش میزان شوری آب پتری دیش به طور معنی دار افزایش و شاخص سرعت جوانه زنی و سرعت جوانه زنی کاهش یافت. طبق نتیجه گیری کلی، پرایمینگ بذر توتون منجر به بهبود ضریب سرعت جوانه زنی، شاخص سرعت جوانه زنی و سرعت جوانهزنی شد. بهترین مدت زمان پرایمینگ بذر در استفاده از
این مطلب را هم بخوانید :
این مطلب را هم بخوانید :
غلظت 1 و 5/1 درصد پلی اتیلن گلیکول، مدت زمان یک روز بود. با عنایت به اهمیت زیاد سرعت جوانه زنی بذر لازم است بذر توتون با بهره گرفتن از غلظت های 1 یا 5/1 درصد پلی اتیلن گلیکول به مدت یک روز پیش تیمار شود.
فصل اول: کلیات و بررسی منابع
مقدمه:
توتون یكی از گیاهان مهم صنعتی در دنیا می باشد. متعلق به رده نیكوتیانا[1] بوده و جزو خانواده بادمجانیان[2] می باشد.
توتون معمولی با نام Nicotina tabaccumبه همراه N.rusticaدو گونه از شش گونه تقسیم بندی توتونها می باشد كه اینها چندین نوع مشخص توتون را ایجاد كرده اند (خواجه پور 1377، كوچكی و سرمدنیا، 1382) از روزی كه این گیاه شناخته شده است تا به امروز به طرق مختلفی مورد استفاده آدمی قرار گرفته است. در اوایل جهت سمی نمودن و زهرآگین كردن سلاحهای جنگی نظیر شمشیر، خنجر و تیر مورد استفاده قرار گرفته است. در پاره ای از اوقات به عنوان یک گیاه زینتی رونق یافته است و هم اكنون برای آلام دردهای روحی و روانی و عصبی انسانها استفاده می شود. این گیاه در مواقعی به عنوان دارو برای درمان بیماران استفاده می گردد (شركت دخانیات ایران، 1380 ، شامل رسمی و مصباح ، 1383). از نكوتین توتون جهت مبارزه با آفات زراعی در سم پاشی مزارع استفاده می گردد (شركت دخانیات ایران، 1380). اسمیت و بویت (1997) گزارش کردند که جان نیكوت[3] وقتی سفیر فرانسه در پرتغال بود بذر نیكوتیا، روستیكارا را به فرانسه فرستاد كه نام توتون معمولی با جنس نیكوتیانا از اسم این شخص گرفته شده است. در كشور ما واریته های مختلفی از توتون كشت می شود كه توتون بارلی21[4] از تیپ غربی و باسما سرس31[5] در شمال و شمال غربی، واریته كوكر 319[6]از تیپ غربی در شمال كشور به دلیل شرایط مناسب كشت می گردد (Smith and Boyette, 1997).
اهمیت جوانه زنی و استقرار اولیه در تمام محصولات یكسان نیست. استقرار گیاهان زراعی[7] رابطه مستقیم با متوسط زمان سبز شدن[8] گیاهچه دارد كه عملكرد را تحت تاثیر قرار می دهد.روش پیش تیمار[9]كردن بذور جهت كاهش زمان سبز شدن توصیه می گرددGassemi- Golezani et al., 2008a; Perry, 1981)).
پیش تیماركردن بذر تکنیكی برای یكنواخت سازی جوانه زنی و تغییر دادن خصوصیات فیزیولوژیک در زمان جوانه زنی برای رشد سریع و سطح سبز یكنواخت گیاهچه می باشد.زود سبز شدن گیاهچه ها در مناطقی كه دوره فصل رشد محدود می باشد از اهمیت ویژه ای برخوردار است. زیرا که سطح برگ كانوپی گیاهی در اوایل دوره رشد افزایش می یابد و این افزایش باعث می شود كه گیاهچه از حداكثر تشعشع خورشیدی در طول این دوره استفاده نماید(Brewster et al ., 1981) كه در نتیجه آن تجمع ماده خشك و عمل كرده افزایش خواهد یافت(Tekrony et al., 1991) سبز شدن سریع باعث استفاده بهینه از منابع آب از طریق كاهش میزان آبیاری در مرحله استقرار گیاه زراعی می شود (Jordan, 1983). زود سبز شدن گیاهچه ها باعث رقابت بهتر گیاهان زراعی با علفهای هرز شده و سبب كاهش جمعیت علفهای هرز در مزرعه می شود ( قرینه و همكاران ،1383 ). جوانه زنی و استقرار گیاهچه به طور مستقیم و غیر مستقیم به عوامل متعددی چون شرایط انبار داری، شرایط اكولوژیكی گیاه مادری و بالاخره به كیفیت بذر (قوه زیست و قدرت بذر) بستگی دارد (قاسمی گلعذانی و همكاران، 1376Nasscimento et al., 2004; ). قدرت بذر را میتوان به كمك تكنیكهای كه به پیش تیماری بذر معروف هستند و موجب افزایش سرعت یكنواختی جوانه بذر می شود بهبود بخشید(Hey decker, 1975; Taylor, 1998).
پیش تیماری بذر روش بسیار ساده، كم هزینه و با كارایی بالابرای بهبود عملكرد گیاهان زراعی می باشد(Frett et al ., 1991؛Wien et al ., 1997؛Harris et al., 2001؛Demir et al., 2003). در این روش بذرها را در آب و یا سایر محلولهای مد نظر خیس كرده و سپس در محلی سایه تا رسیدن به حد رطوبت اولیه خشك كرده و می كارند. خیس كردن بذر در آب برخی از فرایندهای بیوشیمیایی لوازم برای آغاز فرایند جوانه زنی را القاء می كند. برخی یا تمام فرایند ها كه جوانه زنی را تسریع می كنند بر اثر پیش تیمار، بذر فعال گردیده و با خشك كردن مجدد بذر نیز اثرات آنها باقی می