1-4- نشانگرهای مورد استفاده در تجزیه QTL. 33
1-4-1- نشانگرهای ژنتیكی. 33
1-4-1-1- نشانگرهای مورفولوژیكی. 33
1-4-1-2- نشانگرهای مولكولی. 34
الف – نشانگرهای بیوشیمیایی. 34
ب- نشانگرهای DNA. 35
1-5- نشانگرهای SSR. 37
1-5-1- مزایا و خصوصیات نشانگرهای SSR. 38
1-5-2-كاربردهای ماركر SSR. 39
1-6- نشانگرهای مبتنی بر ژنهای كاندید. 39
نقشههای پیوستگی ژنتیکی. 40
1-8- تجزیه ژنتیکی صفات کمی. 41
1-9- اصول مکانیابی QTL. 41
1-9-1- جمعیتهای در حال تفرق 41
1-9-2 مقایسه انواع مختلف جمعیتهای نقشهیابی. 43
1-9-3- روشهای آماری برای مکانیابی QTL. 45
الف- روشهای مبتنی بر صفت.. 45
ب- روش های مبتنی بر نشانگر. 46
1-10- روش تجزیه تک نشانگری. 46
1-11- روش نقشهیابی فاصلهای. 46
1-12- نقشهیابی فاصلهای مركب 47
1-13- نرمافزارهای مورد استفاده در تجزیه QTL. 51
1-14- انتخاب به کمک نشانگر. 53
1-15- تنوع هاپلوتیپی. 54
فصل دوم
2-1- تهیه نمونههای گیاهی. 56
2-2- ارزیابی فنوتیپی جمعیت اینبرد نوترکیب.. 56
2-3- ارزیابی فنوتیپی ارقام ایرانی. 58
2-4- استخراج DNAژنومی. 59
2-4-1- تعیین كمیت و كیفیت DNA. 60
2-4-1-الف- روش اسپكتروفتومتری. 60
2-4-1-ب- روش الكتروفورز ژل آگاروز 61
2-5- ریزماهوارهها 61
2-6- محتویات و برنامه واکنش زنجیره ای پلیمراز(PCR) 63
2-7- تهیه ژل پلیاکریلآمید. 64
2-8- الکتروفورز و رنگآمیزی. 65
2-9- تجزیه آماری دادهها 65
2-9-1- بررسی تنوع ژنتیکی ارقام ایرانی. 65
2-9-2- ترسیم نقشه یابی ژنتیکی و مکان یابی QTLها 67
فصل سوم
3-1- مکانیابی ژنهای کنترل کننده تحمل به شوری در جمعیت اینبرد نوترکیب برنج. 69
3-1-1- ارزیابی فنوتیپی جمعیت اینبرد نوترکیب.. 69
3-1-2- ترسیم نقشه پیوستگی. 73
3-1-3- نتایج تجزیه تک نشانگری. 74
3-1-4- نتایج مکانیابی فاصلهای مرکب.. 75
3-2- بررسی تنوع هاپلوتایپی ناحیه Saltol و ناحیه پایین آن در ارقام برنج ایرانی. 79
3-2-1- ارزیابی تنوع فنوتیپی ارقام برنج ایرانی. 79
3-2-2- ارزیابی ارقام برنج ایرانی با بهره گرفتن از شاخصهای تحمل به شوری. 87
3-2-3- بررسی تنوع هاپلوتایپی ناحیه کروموزومی Saltol ارقام برنج ایرانی. 91
پیشنهادات.. 95
منابع و مآخذ: 96
1-1- مقدمه و اهداف
طبق آخرین پیشبینیهای سازمان ملل متحد، جمعیت جهان تا سال 2025 به 8 میلیارد نفر و تا سال 2050 به 9/8 میلیارد نفر خواهد رسید. سالانه حدود 80 میلیون نفر به جمعیت جهان افزوده میشود و97 درصد افزایش جمعیت در کشورهای در حال توسعه میباشد. بنابراین تا سال 2025 نیاز به تولید غذا دو برابر
این مطلب را هم بخوانید :
خواهد شد. این پدیده منجر به افزایش فشار به محیط زیست میگردد و امنیت غذایی کشورهای در حال توسعه بیش از سایر کشورها تحت تأثیر قرار میگیرد. تنشهای غیرزنده عامل مهم کاهش 71 درصدی عملکرد محصولات زراعی در سطح جهان بوده که برای تنش خشکی 17 درصد، شوری 20 درصد، دمای بالا 40 درصد، دمای پایین 15 درصد و سایر عوامل 8 درصد تخمین زده شده است (کافی، 2009).
به منظور افزایش بهرهوری در کشور ایران نیز باید به بخش کشاورزی به عنوان یکی از بخشهای مهم و عمده فعالیت اقتصادی در کشور توجه داشت. زیرا این بخش در حال حاضر حدود 15 درصد از تولید ناخالص داخلی، 21 درصد از اشتغال و 22 درصد از صادرات غیر نفتی کشور را به خود اختصاص می دهد. همچنین طبق گزارش شبکه خبری صنایع غذایی ایران در سال 1386، حدود 80 درصد عرضه مواد غذایی و 90 درصد نیازهای واحدهای صنایع تبدیلی را طی دهه اخیر تأمین كرده است (تهامیپور و شاهمرادی، 1386). در این راستا بهره گیری از منابع حاشیهای و غیر متعارف، از جمله منابع آب و خاک شور در دستور کار اغلب کشورهای جهان که دارای این منابع عظیم بوده قرار گرفته است. پیشرفتها و توسعه فنآوریهای مختلف در امور کشاورزی می تواند بهرهوری از این منابع محدود را بهبود بخشد (فلاورز، 2004).
شوری یکی از چالشهای مهم جهت تولید محصولات زراعی به ویژه در کشورهایی است که کشاورزی از طریق آبیاری انجام میگیرد (کافی، 2009). نزدیک به یک سوم زمینهای تحت آبیاری جهان شور است و خاکهای تحت تأثیر شوری حدوداً 106×950-400 هکتار تخمین زده میشوند که این میزان به دلیل کمبود آبهای شیرین و استفاده از آبهای با کیفیت پایین، همواره در حال افزایش است (شانون، 1984 و فلاورز، 2004). در واقع پنج درصد اراضی زراعی دنیا و نود درصد شالیزارهای دنیا بهنوعی تحت تاثیر شوری هستند (فلاورز و همکاران، 1986) که بیشتر آن در آسیا است (اکبر و همکاران، 1986).
ایران از جمله کشورهایی است که در بسیاری از نقاط آن مشکل شوری و عدم زهکشی مناسب اراضی دیده میشود. تقریباً 15 درصد سطح اراضی ایران با 25 میلیون هکتار تحت تأثیر نمک با درجات مختلف قرار گرفته است (پذیرا و صادق زاده، 1998). بخش اعظم خاکهای شور کشور و خصوصاً اراضی تحت کشت برنج، دارای غلظت بالایی از نمکهای محلول مثل سدیم و پتاسیم هستند (فتوکیان، 1384). این امر می تواند کشت بسیاری از محصولات زراعی را محدود کند و با توجه به مشکلات ذکر شده کمبود مواد غذایی و انرژی و نیز اینکه فقط 20 گونه زراعی، بخش عمده انرژی مورد نیاز دنیا را تأمین می کند و 50 درصد این نیاز نیز از 8 گونه از غلات تأمین میشود لذا، توجه به افزایش تولید غلات خصوصاً گندم و برنج که بیش از یک سوم زمینهای زیرکشت به تولید آن اختصاص یافتهاست، مدنظر میباشد. ازطرفی رشد و عملکرد گیاهان زراعی در بسیاری از مناطق دنیا توسط تنشهای محیطی زنده و غیرزنده متعدد محدود میگردد. در چنین شرایطی ساده ترین راه استفاده از اراضی شور (انصاری و همکاران، 2001)، شناخت، انتخاب و اصلاح گیاهان زراعی مقاوم به شوری است که در این راستا اصلاح تحمل به شوری توسط محققین زیادی مطالعه شده است (مونز و همکاران، 2008).
برنج از غلات بسیار مغذی و پرمصرفترین غذای دو سوم جمعیت جهان محسوب میشودکه پس از گندم یکی از مهمترین محصولات زراعی است و تولید آن بخش قابل توجهی از برنامه تأمین غذایی و خودکفایی