4-3-7- مقایسه میانگینهای عملکرد چین ششم….56
4-3-8- مقایسه میانگینهای عملکرد کل ……57
4-3-9- مقایسه میانگینهای عملکرد چین اول تا ششم در کلیه تیمارهای آزمایش…. 58
4-3-10-مقایسه تیمارهای آزمایش از لحاظ عملکرد چین اول تا ششم و عملکرد کل……….. 59
فصل پنجم: بحث و نتیجه گیری………………… 60
پیوست……………64
منابع فارسی…………… 67
منابع انگلیسی ………………..68
چکیده:
پژمردگی فوزاریومی از مهمترین بیماریهای قارچی گوجهفرنگی محسوب میشود. با توجه به خاكزاد بودن عامل این بیماری (Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici)، كنترل آن به روشهای شیمیایی به سهولت امكان پذیر نبوده و از مناسبترین روشها جهت كنترل آن، كنترل بیولوژیكی با بهره گرفتن از عوامل آنتاگونیست خاكزی تلقی شده است. در این بررسی، بر مبنای تحقیقات آزمایشگاهی و گلخانهای پیشین از چهار تیمار برتر متأثر از جدایههای Talaromyces flavus از لحاظ كارآیی در كاهش بیماری پژمردگی فوزاریومی گوجهفرنگی در شرایط مزرعه استفاده گردید. این تیمارها متأثر از جدایههای TF-To-V-29 وTF-To-U-38 بودند كه هر یک علاوه بر حالت توأم افزایش به خاك و آغشتهسازی بذر، به صورت افزودن به خاك تنها نیز مورد ارزیابی قرار گرفتند. جهت تهیه زادمایهی جدایههای T. flavus بر حسب تیمار، تكثیر انبوه هر جدایه به صورت جداگانه بر روی بستر خاك پیت توأم با سبوس برنج انجام گرفت. برای كاربرد زادمایههای تهیه
شده در حالت افزایش به خاك بر اساس مصرف 50 کیلوگرم زادمایه قارچ بیولوژیک در هکتار و107 واحد پرگنه ساز (Colony Forming Unit) در هر گرم از آن اعمال گردید. از طرف دیگر، برای كاربرد این زادمایهها در حالت آغشتهسازی بذر، میزان استفاده از زادمایه تا اندازهای بود که کلیهی سطوح بذر به آن آغشته گردید. این بررسی در قالب طرح آماری بلوكهای كامل تصادفی با پنج تیمار (چهار تیمار متأثر از جدایههای T. flavus و شاهد) و چهار تكرار انجام گرفت. ارزیابی تیمارها به صورت تعیین درصد شدت بیماری از یک ماه پس از كاشت شروع شد و تا سه ماه بعد از آن به صورت ماهانه ادامه یافت. در نهایت، در پایان دوره رویشی، عملکرد کل (مجموع عملكرد چین اول تا ششم) برای هر تیمار به طور جداگانه محاسبه شد و مقایسه میان تیمارها از طریق تجزیه و تحلیل داده ها توسط آزمون چند دامنهای دانکن و با بهره گرفتن از برنامه نرم افزاری MS TAT C صورت پذیرفت. نتایج نشان داد كه بر اساس نتایج به دست آمده میتوان نسبت به كاربرد جدایهی TF-To-V-29 به صورت افزایش به خاک توام با آغشته سازی بذر در مزارع گوجهفرنگی در قالب پروژهی تحقیقی- ترویجی اقدام نمود و در صورت كسب نتایج مثبت از این پروژه، با تكثیر انبوه زادمایهی متأثر از این جدایه و تجاری سازی آن كاهش وقوع بیماری پژمردگی فوزاریومی را در مزارع گوجهفرنگی تحقق بخشید.
واژههای کلیدی: پژمردگی فوزاریومی، Talaromuces flavus، Fusarium oxysporum، کنترل بیولوژیک، گوجه فرنگی.
1-1- مقدمه
محصول زراعی مورد مطالعه در این تحقیق گوجهفرنگی میباشد که توصیف آن از لحاظ اهمیت و سطح زیر کشت و بیماریهای مربوطه از جمله پژمردگی فوزاریومی و روشهای مبارزه با آن به شرح ذیل می باشد:
1-1-1- اهمیت گیاه گوجهفرنگی
گوجهفرنگی و محصولات تبدیلی آن یکی از مهمترین تولیدات صنایع تبدیلی در جهان میباشد. سطح زیر کشت جهانی کشت این محصول 4 میلیون متر مربع و تولید آن 130 میلیون تن است. به طوری که سالانه حدود 35-30 میلیون تن گوجه فرنگی تازه در کارخانجات فرآوری میگردد و رب گوجه فرنگی محصول عمده آنها میباشد. نتایج تحقیقات در مراکز بهداشتی و پزشکی آمریکا و اروپا نشان داده است که ماده لیکوپن[1] موجود در گوجه فرنگی، دارای خواصی از قبیل جلوگیری از سرطان پروستات، افزایش شیر مادران، محافظت پوست در مقابل اشعه ماوراء بنفش، جلوگیری از اکسیداسیون کلسترول LDLو در نتیجه جلوگیری از بیماری آترواسکلروزیس و بسیاری از بیماری های مربوط به دستگاه گوارش میباشد. در مجموع 37 کشور در جهان امکان فرآوری گوجه فرنگی را دارند که در این میان، 12 کشور تا 90 درصد فرآوری را انجام میدهند. کشور ایران در سال 2008 میلادی از لحاظ میزان فرآوری مقام پنجم را پس از آمریکا، ایتالیا، چین و ترکیه کسب نمود (اشکواری، 1388). همچنین ایران با تولید سالانه 5 میلیون و 800 هزار تن گوجه فرنگی، رتبه هفتم تولید این محصول و رتبه دهم صادرات رب گوجه فرنگی را در جهان دارا است (رضوانی مقدم و همكاران، 2011).
اهمیت کشت و فرآوری گوجه فرنگی در ایران عبارت است از:
1-مطابق آخرین آمار، میانگین محصول به دست آمده از یک هکتار کشت گوجه فرنگی 37 تن است که این مقدار در استانهای خراسان رضوی و همدان به ترتیب 40 و 53 تن میباشد (اشكواری، 1388؛ شوشتری و همكاران، 1391؛ جدیدی و همكاران، 2012).
2-امروزه صنعت عظیمی فراوری گوجهفرنگی را برعهده دارد و آن را به صورت خشک شده، پوستکنده، پوره، رب، انواع سس از جمله سس کچاپ، پودر و آب میوه در اختیار مصرفکنندگان میگذارد. دو عمل اصلی فراوری صنعتی گوجهفرنگی تغلیظ کردن و خشک کردن هستند (اشکواری، 1388).
3-گوجهفرنگی سرشار از انواع ویتامینهای مورد نیاز بدن انسان است كه همواره باید در سبد غذایی خانوادهها گنجانده شود (پورنعمت، 1391).
این مطلب را هم بخوانید :
4-هر هكتار كشت گوجهفرنگی در هر روز از فصل تولید برای 211 نفر اشتغالزایی دارد (اشکواری، 1388).
5-كشت گوجهفرنگی یكی ازمحصولاتی است كه بیشترین بهرهوری را در مصرف آب كشاورزی دارد (اشکواری، 1388).
1-1-2- سطح زیر كشت گیاه گوجهفرنگی در ایران و جهان
سطح زیر كشت گوجهفرنگی در دنیا چهار میلیون هكتار میباشد (سولیمن و همکاران[2]، 2011). ایران از نظر سطح زیر کشت با 183931 هکتار، رتبه ششم را در دنیا پس از کشورهای چین، هند، ترکیه، نیجریه و مصر به خود اختصاص داده است. سطح زیر کشت کشورهای جایگاه اول تا پنجم به ترتیب عبارت است از: چین 981000 هکتار، هند 865000 هکتار، ترکیه 328000 هکتار، نیجریه 264430 هکتار و مصر 212446 هکتار (فائو[3]: سایت سازمان خوار و بار جهانی).
در ایران، سطح زیر کشت گوجهفرنگی در کل کشور در سال زراعی 90-1389 حدود 153087 هکتار برآورد شده است. از این میزان بیشترین سطوح کشت متعلق به استانهای فارس، بوشهر، خراسان رضوی،