500 میلی گرم در لیتر و همچنین محلول پاشی سولفات روی با غلظت 4 در هزار حاصل شد. با توجه به نتایج پژوهش حاضر، کاربرد کندکننده رشد سایکوسل 500 میلی گرم در لیتر و سولفات روی 4 در هزار به منظور کنترل رشد رویشی و افزایش کمی و کیفی محصول باقلای رقم برکت در منطقهی ممسنی قابل توصیه است.
واژههای کلیدی: باقلا، رقم برکت، سایکوسل، سولفات روی، عملکرد، پروتئین
- اهمیت تحقیق
باقلا[1] یكی از بقولات زراعی بسیار قدیمی است. بذرهای این گونه از محلهای مربوط به عصر نوسنگی در اسپانیا و اروپای شرقی و همچنین مكانهای عصر مفرغ در سوئد و ایتالیا كشف شده است. Vicia faba حدود 1800 سال قبل از میلاد در اروپا كشت میشده است (پارسا و باقری، 1387).
منشأ باقلا در ناحیهی مدیترانهای جنوب غرب آسیاست و بسیار نزدیک به جنس vicia phiniama كه به صورت وحشی در الجزایر میروید، میباشد (كوچكی و بنایان اول، 1388). احتمالآً مركز ثانویهی آن افغانستان و اتیوپی میباشد. به طور كلی از آنجا كه بقایای به دست آمده مربوط به حدود 2000 تا 3000 سال قبل از میلاد در حوزه مدیترانهای كشف شده است، اهلی شدن بایستی 1500 تا 2000 سال قبل از آن انجام شده باشد. مطابق شواهد باستان شناسی به نظر میرسد كه محتملترین ناحیهی اهلی شدن باقلا مدیترانهی شرقی و خاور نزدیک باشد. طی اهلی شدن، باقلا توسط انسان به نواحیی كه از نظر اقلیمی متفاوت بوده و در عین حال شباهتهایی نیز داشتند، منتقل شد. باقلا به طور وسیعی در مناطق معتدله و ارتفاعات بلند مناطق گرمسیری (مانند نواحی شمالی در آمریكای لاتین و اتیوپی) كشت میشود. این محصول در آمریكا، آفریقای شرقی و هاوایی وجود دارد و تنوع وسیعی از تیپهای آن كشت میشود. ارقام دانهریز در شمال اروپا، درهی نیل، اتیوپی، افغانستان، شبه قارهی هند و آمریكای شمالی غالب است. در بیشتر مناطق دیگر نظیر حوزه مدیترانه، آسیای غربی، چین و آمریكای لاتین، تیپهای دانه درشت اهمیت بیشتری دارند. در اغلب كشورهای پیشرفته، باقلا بیشتر به منظور تغذیهی دام استفاده میشود، در حالی كه در برخی از كشورهای در حال توسعه هنوز هم به عنوان غذای انسان مورد كشت و كار قرار میگیرد (پارسا و باقری، 1387).
باقلا یکی از مهمترین محصولات زمستانهی دارای ارزش غذایی بالا در جهان است. دانههای بالغ باقلا منبع خوب پروتئین (حدود 25 درصد دانههای خشک)، نشاسته، سلولز، ویتامین ث و مواد معدنی هستند (Hamilton, 2005)؛ بنابراین این گیاه اهمیت فزایندهای برای غذای انسان و حیوان در آینده دارد. با توجه به این مسئله بهبود ساختار گیاه، مولفههای مربوط به عملکرد و همچنین کیفیت عملکرد دانه (که به واسطهی محتوای کلی کربوهیدرات و پروتئین نشان داده میشود)، از جمله مواردی میباشند که در تحقیقات در زمینه حبوبات از جمله باقلا مد نظر محققان قرار میگیرد (Ibrahim et al., 2007).
تنظیمکننده های رشد گیاهی به خاطر تاثیر در رشد و نمو در غلظتهای خیلی کم شناخته شده اند (Jules et al., 1981). در این میان تاثیر تنظیمکنندگی رشد کلرمکوات کلراید نخستین بار توسط تولبرت (1960)، در طیف وسیعی از گیاهان به اثبات رسید. هدف اولیه از کاربرد کلرمکوات کلراید در تولید گیاهان زراعی به اثر ضد خوابیدگی آن محدود میشود. نتایج پژوهشهای بعدی نشان داد که کاربرد کلرمکوات کلراید حتی در غیاب خوابیدگی[2] (ورس) هم باعث افزایش عملکرد در دانه میگردد (Ma and Smith, 1992). از طرف دیگر عناصر ریزمغذی در گیاهان زراعی با تاثیر بر فرایندهای رشد و نموی، شاخصهای کمی و کیفی آنها را تغییر می دهند (بابائیان و همکاران، 1387). مصرف عناصر ریزمغذی علاوه بر نقشی که در افزایش عملکرد کمی و کیفی محصولات کشاورزی دارند، در سلامتی انسان و دام، که از مواد اولیهی گیاهی استفاده می کنند، نیز تاثیر بسزایی دارند (پارسا و باقری، 1387). در مطالعات صورت گرفته مشخص شده است که اکثر خاکهای ایران دارای pH بالا و مقادیر زیادی آهک هستند (ملکوتی و غیبی، 1376؛ غیبی، 1376). در این نوع خاکها حلالیت عناصر ریزمغذی کم است و همین امر منجر به کاهش قابلیت در دسترس بودن این عناصر برای عمدهی گیاهان زراعی میشود (ملکوتی و غیبی، 1376؛ Sigh et al., 1996). در این میان روی از جمله عناصر کم مصرفی است که کمبود آن در خاکهای زراعی ایران هم به دلیل موارد ذکر شده در بالا و هم عدم رواج مصرف کودهای محتوی روی عمومیت دارد (ملکوتی و طهرانی، 1378).
با توجه به مطالب بالا و به دلیل تحقیقات کمی که در مورد اثرات عناصر کم مصرف از جمله روی و همچنین کندکننده های رشد گیاهی مانند سایکوسل بر روی گیاه باقلا صورت گرفته است، انجام بررسی در چنین زمینههایی می تواند کمک قابل توجهی به شناخت بهتر و بیشتر اثرات این مواد بر روی گیاه باقلا در جهت افزایش کمیت و کیفیت محصول داشته باشد.
اهمیت اقتصادی و غذایی باقلا
باقلا یكی از مهمترین محصولات زمستانهی دارای ارزش غذایی بالا در جهان است (Ibrahim et al., 2007). این گیاه از نظر اهمیت بعد از لوبیا، نخودفرنگی و نخود در مقام چهارم قرار دارد و به عنوان یكی از حبوبات اصلی در كشورهای چین، مصر، اتیوپی، شمال سودان، منطقهی مدیترانه و ارتفاعات آمریكای لاتین كشت میشود. باقلا در ایران نیز در استانهای گیلان، مازندران، گلستان، لرستان و خوزستان كشت میشود. كل سطح زیر كشت باقلا در كشور حدود 9573 هكتار است كه حدود 7398 هكتار آن به صورت كشت آبی و حدود 2176 هكتار به صورت دیم عمدتاً در شمال كشور كشت میشود. استان لرستان با سطح زیر كشت 2130 هكتار در مقام اول و استانهای گلستان، مازندران، خوزستان و گیلان در مكانهای بعدی قرار دارند. كل تولید باقلا در ایران حدود 13757 تن است كه استان لرستان با تولید 4032 تن باز هم در مقام اول و استانهای گلستان، مازندران و خوزستان در مكانهای بعدی قرار دارند. كمترین مقدار تولید و سطح زیر كشت مربوط به استانهای قم، خراسان شمالی و سمنان است. باقلا در كشورهای صنعتی به عنوان غذای دام از جمله اسب، خوك، ماكیان و كبوتر و در كشورهای در حال توسعه به عنوان غذای انسان مطرح است. ارزش غذایی باقلای سبز كم و بیش مانند نخودفرنگی و لوبیا است، اما ممكن است به عنوان سبزی مصرف شود یا به صورت خشك شده یا حتی كنسرو شده نیز استفاده شود. در هندوستان دانههای خشك شدهی آن مانند بادام زمینی مصرف میشود. كاه آن به عنوان فرش و یا به عنوان سوخت در قسمتهایی از سودان و اتیوپی كاربرد دارد (کاظمی پشت مساری، 1388). علاوه بر این باقلا خواص دارویی برای بیماریهای سنگ كلیه، مرض كبد و بیماریهای چشمی دارد (Akcin, 1988).
در كنار این كاربردها، ویژگیهایی از قبیل عملكرد بالا، دانههای كوچك، فاكتورهای غیر تغذیهای كم، توانایی بالای سازگاری با كشاورزی مدرن، طول عمر انبارداری، انتقال آسان و قیمت پایین، این گیاه را برای كشاورزان، كارخانهداران و از نظر تغذیهای جالب ساخته است (Duc, 1997). از نظر ارزش غذایی، باقلا یكی از منابع مهم پروتئین و انرژی برای بسیاری در آفریقا، آسیا و آمریكای لاتین و یک جایگزین خوب برای پروتئین گران گوشت و ماهی میباشد (Ibrahim et al., 2007). بذور بالغ
باقلا سرشار از پروتئین، نشاسته، سلولز، ویتامین و مواد معدنی هستند (Hamilton, 2005).
با وجود ارزش غذایی بسیار قابل توجه باقلا و كیفیت بالای پروتئین آن و اگر چه تاریخ استفاده از باقلا به عنوان غذا بسیار طولانی است، اما هنوز به طور جهانی پذیرفته نشده است. بیشترین مصرف غذایی آن در مدیترانهی شرقی و مناطق شرق میانه است، اما در همین مناطق نیز مردم فقیر از آن استفاده میكنند. نكتهی مهم در ارزش غذایی باقلا وجود اسید آمینهی لیزین است كه از جمله اسید آمینههای ضروری بوده و بدن قادر به ساخت آن نیست. 8/1 درصد از وزن باقلا اسید آمینهی لیزین است. جداول زیر به ترتیب اسید آمینههای موجود در باقلا (جدول 1-1)، مقایسه تركیبات آن با سویا (جدول 1-2) و درصد تركیبات مادهی خشك آن (جدول 1-3) را نشان می دهند (کوچکی و بنایان اول، 1388).
جدول 1-1- اسید آمینههای موجود در باقلا بر اساس درصد كل ازت موجود در دانهی آن
اسید آمینه | درصد | اسید آمینه | درصد |
اسپارتیك | 4 | متیونین | 4 |
ترئونین | 5/0 | لیزین | 6/0 |
سرین | 3/0 | ایزولوسین | 1/0 |
آسپاراژین | 21 | لوسین | 1/0 |
گلوتامیک اسید | 2/1 | تیروزین | 3/0 |
گلوتامین | 8/5 | فنیل آلانین | 5/0 |
پرولین | 4/2 | هیستیدین | 7/0 |
گلیسین | 1 | آرژنین | 6/35 |
آلانین | 7/3 | آلفا آمینو بوتیریک اسید | 4/0 |
والین | 5/0 | تریپتوفان | نادر |
مأخذ: زراعت حبوبات، کوچکی وبنایان اول(1388)
جدول1-2- مقایسه بین تركیبات سویا و باقلا
درصد | سویا | باقلا |
رطوبت | 25 | 5 |
پروتئین | 95/90 | 86 |
خاكستر | 4/2 | 2/5 |
نشاسته | بسیار كم | 4/0 |
چربی | 1/20 | 9/0 |
مأخذ: زراعت حبوبات، كوچكی و بنایان اول(1388)
جدول 1-3- درصد تركیب ماده خشك در بذر باقلا
ترکیب | زمستانه (%) | بهاره (%) | |
پروتئین خام | 5/26 | 4/31 | |
پروتئین خالص | 24 | 2/28 | |
فیبر خام | 9 | 8 | |
خاكستر | 4 | 4 | |
سیلسیم | 1/0 | 1/0 | |
كلسیم | 19/0 | 16/0 | |
فسفر | 68/0 | 66/0 | |
منیزیم | 13/0 | 13/0 | |
پتاسیم | 22/1 | 14/1 | |
سدیم | 02/0
|
01/0 | این مطلب را هم بخوانید : بایگانیهای دیجیتال مارکتینگ و سئو - علم سرا - دنیای علم و تکنولوژی |
مأخذ: زراعت حبوبات، كوچكی و بنایان اول(1388)
-3- فرضیات تحقیق
1. کاربرد سطوح مختلف سایکوسل به صورت محلول پاشی می تواند باعث کنترل رشد رویشی و افزایش عملکرد رقم باقلای برکت شود.
- کاربرد سطوح مختلف سولفات روی به صورت محلول پاشی می تواند باعث بهبود ویژگیهای رویشی و افزایش عملکرد رقم باقلای برکت شود.
- برهمکنش سایکوسل و سولفات روی می تواند موجب افزایش عملکرد گردد.
-4- اهداف تحقیق
بررسی اثر کاربرد کندکننده رشد سایکوسل بر کنترل رشد رویشی و افزایش عملکرد در رقم باقلای برکت.
- بررسی اثر کاربرد سولفات روی بر بهبود عملکرد رقم باقلای برکت.
بررسی برهمکنش سایکوسل و سولفات روی بر ویژگیهای رویشی و اجزای عملکرد رقم باقلای برکت.