4-2-2-4. اثر قدرت یونی فاز دهنده………………………………………… 57
4-2-2-5. اثر زمان استخراج…………………………………………. 58
4-2-2-6. اثر دمای استخراج…………………………………………. 59
4-3. تعیین پارامترهای تجزیهای روش استخراج………………………….. 60
4-3-1. تهیه منحنی درجهبندی…………………………………………. 61
4-3-2. فاكتور پیش تغلیظ (PF) و درصد بازیابی (R%)………………………..
4-3-3. تعیین حد تشخیص (LOD)…………………………………………
4-3-4. تكرارپذیری روش (RSD)…………………………………………
4-4- آنالیز نمونه حقیقی…………………………………………. 64
فصل پنجم: بحث و نتیجهگیری
5-1. مقایسه روش استخراجی با روشهای گزارش شدهی دیگر مراجع………… 66
5-2. نتیجهگیری…………………………………………. 69
منابع…………………………………………………. 70
خلاصه انگلیسی…………………………………….. 83
ضمائم………………………………….84
چکیده:
رالوکسیفن برای درمان سرطان pestan و نازایی وابسته بهاولیگومنوره یا آمنوره ثانویه مصرف میشود. رالوكسیفن درمان جدیدی است كه اخیراً برای پیشگیری از
پوكی استخوان ستون فقرات در دسترس قرار گرفته است. این دارو به صورت روزی یک قرص مصرف میگردد. از بعضی جهات این دارو شبیه استروژن عمل میكند، اما برخلاف آن باعث خونریزی از مهبل یا افزایش خطر ابتلاء به سرطان pestan نمیشود.
در واقع شواهدی وجود دارد كه این دارو خانمها را از ابتلاء به سرطان pestan در حداقل سه سال اول شروع درمان محافظت میكند. رالوكسیفن در برطرف كردن مشكلات یائسگی خانمها مثل برافروختگی، احساس داغ شدن و عرق ریزش شبانه كمكی نمیكند.
مكانیسم اثر: رالوکسیفن از گروه داروهای SERM(تعدیل کننده های انتخابی گیرنده استروژن) می باشد. این داروها در برخی بافت ها اثرات مشابه استروژن ( آگونیستی)، و در سایر بافت ها دارای اثرات مشابه نسبی و یا جلوگیری از اثر استروژن (آنتاگونیستی) دارند. رالوکسیفن در درمان سرطان های پاسخ دهنده به هورمون تجویز می شود و در این بافت به عنوان آنتاگونیست از فعال شدن گیرنده توسط استروژن های آندوژن جلوگیری می کند.
عوارض جانبی: گر گرفتگی، خونریزی واژن، توقف قاعدگی، خارش فرج، اختلالات گوارشی، التهاب تومور، کاهش تعداد پلاکتها، احتباس مایعات، طاسی، فیبروم رحم، اختلالات بینایی (تغییرات قرنیه، آب مروارید و رتینوپاتی) کاهش پلاکتها یا گلبولهای سفید خون، بهندرت کاهش نوتروفیلها و تغییرات آنزیمهایکبدی از عوارض جانبی دارو هستند.
در این مطالعه یک روش میكرواستخراج فاز مایع با بهره گرفتن از فیبر توخالی به همراه كروماتوگرافی مایع با عملكرد بالا (HPLC) و دتکتور UV جهت پیش تغلیظ و شناسایی رالوکسیفن در پلاسما به كار برده شد. رالوکسیفن از 15 میلیلیتر محلول بازی نمـونـه بـا 11= pH بـه داخـل یـك حـلال آلـی( اکتانول) كه در منافذ دیواره فیبر قرار داشت استخراج شد. به دنبال آن این دارو از حلال آلی به داخل فاز گیرنده آب با ماهیت اسیدی با 5/2pH= كه در داخل فیبر قرار داشت وارد شد. در ادامه فاكتورهای موثر در میكرواستخراج كه شامل pH فاز دهنده و فاز گیرنده، نوع حلال آلی، قدرت یونی فاز دهنده، زمان استخراج سرعت همزدن بررسی و بهینه شد. پس از استخراج دارو با شرایط بهینه فاكتور پیش تغلیظ 108درصد بازیابی 81 درصد حد تشخیص 3/0 نانوگرم بر میلی لیتر، محدود خطی بودنng/ mL 100-1 با 99/0R2= و %35/3 RSD = حاصل شد.
مقدمه:
علم شیمی تجزیه روشهای متنوعی را برای آنالیز كمی و كیفی مواد ارائه میدهد. امروزه روشهای جداسازی، تفكیک گونهای موجود در بافتهای پیچیده را با حد تشخیصی در حد خیلی كم (فمتوگرم) مقدور ساخته است. علاوه بر روشهای جداسازی، مرحلهی آمادهسازی نمونه نیز یكی از مهمترین مراحل در روند تجزیه میباشد. این مرحله شامل تبدیل بافت یک نمونه حقیقی به حالتی است كه برای تجزیه با یک تكنیک جداسازی و یا روشهای دیگر مناسب باشد. میتوان گفت مرحله آمادهسازی نمونه برای اهداف زیر طراحی شده است:
1- حذف مزاحمتها از نمونه به منظور افزایش گزینشپذیری روش.
2- پیش تغلیظ آنالیت مورد نظر و افزایش غلظت آن به نحوی كه بتوان آنرا با دستگاههای تجزیهای اندازهگیری كرد.
3- تبدیل آنالیتها به فرمی كه برای شناسایی با دستگاه تجزیهای مناسب باشد.
اساسیترین روش آمادهسازی نمونه، روش استخراج است. تلاش متخصصین شیمی تجزیه برای ابداع و توسعهی روشهای اندازهگیری با دقت و صحت بالا و نیز حذف مراحل دستی كه موجب تكرارپذیری پایین در روشهای تجزیهای میشود، باعث شده كه روشهای استخراجی نوینی ابداع گردد. شكل (1-1) روشهای مختلف استخراج و میكرواستخراج را دستهبندی میكند كه راجع به آنها توضیحات مفصلی در مراجع آمده است.
در كلیات به اختصار راجع به میكرواستخراج مایع- مایع با قطره روشهای استخراج بر پایه استفاده از فیبرهای توخالی متخلخل بحث خواهد شد.
فصل اول: کلیات
1-1- بیان مسأله
جهت اندازهگیری مقادیر Trace رالوکسیفن در مایعات بدن میبایست از متدی استفاده شود كه به تیم پزشكی در تنظیم دوز دارو بدون نیاز به خونگیری و از طریق غیر تهاجمی كمك كند و قدرت شناسایی و تفكیک این دارو را داشته باشد. با بهره گرفتن از متد پیش تغلیظ دارو با میكرواستخراج فاز مایع به كمك هالوفایبر میتوان مقادیر بسیار كم این دارو را در پلاسما تغلیظ و استخراج نمود، سپس با دستگاه HPLC اندازهگیری كرد. از آنجا كه دفع این دارو کبدی است و فقط 6 درصد ا
این مطلب را هم بخوانید :
پايان نامه ارشد:مطالعه تطبیقی جایگاه اصل قانونی بودن جرائم و مجازاتها در حقوق جزای بین الملل
ز راه ادرار دفع میشود در افراد با نارسایی کبدی دوز دارو 2.5 برابر میشود در افراد با نارسایی کلیوی کلیرانس 15 درصد افزایش می یابد و با توجه به نیمه عمر آن، میتوان از نمونه پلاسما افراد جهت آنالیز استفاده نمود. این روش بسیار جدید بوده و تا به حال جهت پیش تغلیظ و اندازهگیری این دارو استفاده نشده است.
2-1- اهداف
ابداع روش جدید و غیر تهاجمی (non invasive) جهت تعیین مقدار این دارو از طریق بهینهسازی پارامترهای موثر در پیش تغلیظ و اندازهگیری این دارو و در نهایت دستیابی به دوز تجویزی مناسب در كسانی كه دارو را دریافت میكنند.
فصل دوم: بررسی متون و مطالعات دیگران در این زمینه
1-2- مروری بر روشهای استخراج مایع- مایع و میكرواستخراج مایع- مایع
استخراج مایع- مایع بر مبنای توزیع گونه بین دو فاز امتزاجناپذیر كه معمولاً یكی از آنها آب و دیگری یک حلال آلی است استوار است. در این روش اساس جداسازی توزیع است ]12[.
عوامل موثر در استخراج مایع- مایع عبارتند از: