انواع سیلو به دسته های بتونی، فلزی و چوبی تقسیم بندی میشوند.
1-3-1- سیلوی بتونی
یکی از مطمئن ترین روشهای نگهداری غلات استفاده از سیلوهای بتونی است که از چندین کندو تشکیل شده است. گنجایش هر کندو معمولا 5000-500 و ارتفاع آن60-20 متر و قطر آن 12-5 متر است. جنس این سیلوها بتون مسلح بوده و نیاز به سرمایه گذاری زیادی دارد. از جمله مزایای سیلوی بتونی عبارتند از: محافظت و نگهداری بلند مدت گندم، عایق مناسب در جهت نگهداری گندم در مقابل انتقال حرارت محیط و رطوبت، مقاومت در برابر خوردگی در مناطق مرطوب، جدا بودن کندوها و امکان محافظت گندم در مقابل حیوانات موذی، پرندگان و حشرات، امکان ذخیره سازی بلندمدت تا 12 ماه یا بیشتر، تخلیه آسان گندم با بهره گرفتن از نیروی ثقل، مقاومت در برابر سیل، زلزله و طوفان، امکان کنترل ارتفاع گندم در کندوها به صورت مکانیزه، امکان کنترل درجه حرارت، امکان دوران گندم، امکان هوادهی از بدنه کندو، امکان ذخیره سازی گندم های مختلف در کندوهای متفاوت به دلیل منفک بودن کندوها از یکدیگر، امکان صادرات گندم با اولویت واردات آن (رعایت اصل FIFO)، طول عمر مفید بالا حدود 60 سال، ظرفیت بالای ذخیره سازی، اشغال فضای کم با توجه به ارتفاع زیاد، استفاده بهینه از فضای بین کندوها و قابلیت استفاده برای محصولات مختلف. اما در هر صورت سیلوهای بتونی دارای معایبی نیز میباشند که از جمله آنها عباتند از: هزینه های بالای ساخت و طراحی، هزینه بالای نگهداری، امکان ایجاد ترک در بدنه، زمان بری پروژه، خطرات نشت گاز، زیاد بودن مصالح و تجهیزات کارگاهی جهت ایجاد سیلوهای بتونی و عدم امکان جابجایی سیلو (رجب زاده و همکاران، 1371).
شکل 1- شمایی از سیلوی بتونی
1-3-2- سیلوی فلزی
در چند سال اخیر استفاده از سیلوهای فلزی جهت نگهداری غلات متداول شده است . در كشور ما از این نوع سیلو برای نگهداری سایر غلات مانند جو، ذرت و یا خوراك دام و طیور استفاده میشود. جنس آن از فولاد یا آلیاژهای آلومینیم و ظرفیت آن 10000-500 تن میباشد و چندین كندو مجاور هم قرار میگیرند . ارتفاع كندوها معمولا كمتر از 20 متر و قطر آن 12-10 متر میباشد . با توجه به اینكه در بسیاری موارد غلات حاوی رطوبت بالا مانند ذرت در سیلوهای فلزی نگهداری میگردند، میبایست این نوع سیلوها مجهز به سیستم هوادهی قوی باشد تا از خود گرمائی و فساد احتمالی دانه جلوگیری به عمل آید .(علی اکبر نیا و آذرباد، 1381).
1-3-3- سیلوی چوبی
یكی از روشهای نگهداری غلات استفاده از سیلوهای چوبی میباشد كه امروزه از اهمیت كمتری برخوردار است.
سازه، تاسیسات و تجهیزات سیلو – شامل قسمتهای زیر میباشد:
– قپان و تجهیزات لازم برای كامیون و قطار
– تجهیزات لازم جهت تخلیه غلات وارده شامل مكندههای نئوماتیكی، بیلهای مكانیكی، جكهای هیدرولیكی و بونكرهای ورودی، بالا برندههای كاسهای و لولهای
این مطلب را هم بخوانید :
پایان نامه درمورد بزهکاری؛پیشگیری از وقوع بزه در قانون اساسی
مخصوص خود ریز گندم
– تجهیزات بوجاری شامل الكها , بوجاری مقدماتی و ثانوی – آسپیراتور , سپاراتور , ترییور , آهن ربا و باسكول
– دستگاههای قرص گذاری و ضد عفونی كننده
– كندوهای مخصوص برای ضد عفونی