3-2-1-1-2 ضمانت بدون اذن مضمون عنه………………………………………… 159
3-2-1-2 ایفاء تعهد…………………………………………………………………. 161
3-3 آثار ضمان میان ضامنان………………………………………………………. 166
3-3-1 تعدد ضمانت از یک تعهد…………………………………………………… 166
3-3-1-1 ضمان به قید تسهیم……………………………………………………….. 166
3-3-1-2 ضمان به قید شمول تمام تعهد……………………………………………. 167
3-3-1-3 ضمان تضامنی…………………………………………………………… 169
3-3-1-4 ضمان به طور مطلق…………………………………………………….. 172
3-3-1-5 ضمان چند نفر به ترتیب…………………………………………………. 174
3-3-2 ترامی (تسلسل) و دور ……………………………………………………… 175
3-3-2-1 ترامی و آثار آن………………………………………………………….. 175
3-3-2-2 دور (ضمان مضمون عنه از ضامن)……………………………………. 176
نتیجه گیری……………………………………………………………………………
پیشنهادها……………………………………………………………………………… 179
منابع………………………………………………………………………………….. 182
چکیده انگلیسی
چکیده
ضمانت حسن انجام تعهد، به این معنی است كه اگر متعهد به تعهدش به نحو احسن وفا نكند، متعهدله میتواند از محل ضمانتی كه برای حسن ایفاء آن تعهد وجود دارد، خسارات وارده به خود را جبران كند.
این نوع از ضمانت دارای اقسامی است، كه مهمترین آنها عبارتاند از: ضمانتهای اخلاقی، ضمانتهای شخصی و ضمانتهای وثیقهای.
از مهمترین شرایط صحت ضمانت حسن انجام تعهد، این است كه ضمانت مقرر شده باید متناسب موضوع تعهد باشد، به عبارت دیگر، برای هر تعهدی نمیتوان هرگونه ضمانتی را برقرار ساخت، مثلاً برای تعهدات قایم به شخص نمیتوان ضمانت شخصی معین كرد. مهمترین نتیجه و اثری كه از ضمانت حسن انجام تعهد حاصل میشود، این است كه صرف ایفاء تعهد موجب ابراء متعهد نمیشود، بلكه تعهد باید به نحو احسن وفا شود.
واژگان كلیدی: تعهد، ضمانت، حسن انجام تعهد
مقدمه
1- طرح موضوع
موضوع این پایاننامه، ضمانت حسن انجام تعهد میباشد كه یكی از جوانب حقوق تعهدات است و منظور از آن این است كه در رابطهی میان متعهد و متعهدله، یک توافق فرعی و ثانوی انجام میپذیرد، به این صورت كه اگر متعهد به تعهدش به نحو احسن عمل نكرد، متعهد له بتواند به سراغ ضمانتی كه مقرّر كردهاند برود و از محل آن خسارات وارده به خود را جبران كند، این موضوع هر چند در ابتدا ساده به نظر می رسد، اما در عمل سوالات زیادی در مورد آن مطرح میگردد كه یافتن پاسخی مناسب برای این سوالات میتواند از بسیاری اختلافات و تشكیل پروندههای دادگستری جلوگیری كند.
2- پیشینه تحقیق
در خصوص ضمانت حسن انجام تعهد، در حقوق داخلی تاكنون به طور خاص تحقیق و پژوهشی جامع كه در بردارنده تمامی جوانب و مباحث موضوع باشد انجام نشده است و تنها بخشهای خاصی از این موضوع، مثل ضمانت یا تعهد مورد تحقیق و بررسی قرار گرفته است، اما در بعد بینالمللی، موضوع ضمانت حسن انجام تعهد، بیشتر و دقیقتر مورد تحقیق و پژوهش قرار گرفته است، چرا كه اهمیت این موضوع در بعد بینالمللی به مراتب بیشتر می باشد.
3- اهداف تحقیق
از جمله اهدافی كه در این پایاننامه دنبال می شود، این است كه اولاً معنا و مفهوم ضمانت حسن انجام تعهد به طور دقیق، روشن شود، ثانیاً : انواع ضمانتهایی كه برای حسن انجام تعهدات وجود دارند مشخص شوند.
ثالثاً: جنبههای تاریک و مبهم موضوع روشن شوند و دامنه دانش و اطلاعات در خصوص ضمانت حسن انجام تعهد گسترش یابد.
4- سوال اصلی
سوال اصلی تحقیق عبارت است از: ضمانت حسن انجام تعهد و اقسام آن چیست؟
5- سوالات فرعی
ازجمله سوالات فرعی كه در خصوص ضمانت حسن انجام تعهد وجود دارد این است كه:
اولاً: اساساً آیا ضمانت كردن برای حسن انجام تعهد صحیح است؟
ثانیاً: معنا و مفهوم «حسن انجام تعهد» در هر قراردادی چگونه مشخص میشود؟
ثالثاً: ضمانت حسن انجام تعهد چه فواید و آثاری دارد؟
رابعاً: ضمانت حسن انجام تعهد، چه شباهتها و تفاوتهایی با عقود مشابه، چون عقد رهن دارد؟
6- فرضیه اصلی:
امروزه در اكثر تعهدات، متعهد ضمانتی را برای حسن انجام تعهد خود قرار میدهد تا اگر وفق توافقی كه با متعهدله كرده است به تعهدش به نحو احسن وفا نكرد، متعهدله به سراغ ضمانت تعیین شده برود و از محل آن خسارات وارده به خود را جبران كند.
7- فرضیات فرعی
از جمله فرضیات فرعی بحث ضمانت حسن انجام تعهد این است كه:
این مطلب را هم بخوانید :
اولاً: در منابع حقوق مدنی، ضمانت در دیون وجود دارد، اما ضمانت درتعهدات نیز جاری و صحیح میباشد.
ثانیاً: برای مشخص شدن معنا و مفهوم حسن انجام تعهدات در هر قراردادی، علاوه بر مراجعه به خود قرارداد و تفسیر آن به عرف خاص نیز مراجعه و توجه میشود.
ثالثاً: ضمانت حسن انجام تعهد دارای فواید و كاركردهایی هم برای متعهد له و هم برای متعهد میباشد، مثلاً علاوه بر اینكه موجب اطمینان خاطر بیشتر متعهدله نسبت به اجرای مفاد تعهد میشود،در عین حال باعث میشود كه در شرایط مساوی، متعهدله با شخصی كه دارای ضمانت میباشد قرارداد منعقد كند.
رابعاً: ضمانت حسن انجام تعهد در ظاهر شبیه عقد رهن میباشد، مثلاً هر دو تبعی هستند، اما با آن تفاوتهایی نیز دارد مثلاً ضمانت عقدی لازم است اما رهن نسبت به راهن لازم و نسبت به مرتهن جایز است.
8- روش تحقیق
روش تحقیق در این پایاننامه به صورت توصیفی ـ تحلیلی است، یعنی ابتدا معانی و مفاهیم مربوط به ضمانت حسن انجام تعهد بیان شده است و سپس با توجه به نظریات علماء فقه و حقوق به تجزیه و تحلیل آنها مبادرت شده است.
9- روش گزارش اطلاعات
در این پایاننامه روش گزارش اطلاعات، كتابخانهای است، یعنی در خصوص بحث ضمانت حسن انجام تعهد، به هر كتاب یا پایاننامهای است كه مرتبط با آن بوده مراجعه و مطالب آن جمع آوری و به همراه نظرات شخصی ساماندهی شدهاند.
10- سازماندهی (ساختار تحقیق):
این تحقیق دارای یک مقدمه، سه فصل و یک نتیجهگیری میباشد، كه در فصل اول به معانی و مفاهیم موضوع و كاركردهای آن و نیز مقایسه ضمانت حسن انجام تعهد با عناوین مشابه پرداخته شده است و در فصل