با توجه به موارد اشاره شده، مهمترین اهداف این پژوهش عبارت بودند از:
تعیین بهترین و مناسبترین پیش تیمارهای مؤثر بر افزایش سرعت و درصد جوانهزنی بذور گیاهان دارویی زیره سبز، زیره سیاه ایرانی، كرفس كوهی، بادرنجبویه، سرخارگل و چویل.
-مروری بر تحقیقات انجام شده
2-1- خواص دارویی و اهمیت زیره سبز
زیره سبز با نام علمی Cuminum cyminum L. گیاهی است بوتهای و علفی یكساله به ارتفاع حداكثر 50 سانتیمتر. ساقهی این گیاه راست و دارای انشعابات دوتایی است. ریشهی آن باریک و بلند و به رنگ سفید است. برگها به خاطر تقسیمات و بریدگیهای زیاد باریک و نخیشكل هستند و به صورت متناوب بر روی ساقه قرار گرفتهاند. گلها كوچك به رنگ سفید و گاهی صورتی میباشند كه مجموع آنها به صورت چتر مركب در انتهای ساقه قرار گرفتهاند(کیانی،1386). میوهها دوكی شكل و به طول حداكثر 6 میلیمتر و عرض 5/1 میلیمتر میباشند كه سبز كم رنگ مایل به خاكستری هستند و بوی معطری دارند. بجز میوه، قسمتهای دیگر گیاه نیز معطر است. قسمت مورد استفاده این گیاه میوههای آن است كه سرشار از اسانس میباشد.جنس، گونه، نوع اسانس و تركیبات گیاه
زیرهی سبز با زیرهی سیاه كاملاً متفاوت است و اثرات دارویی آنها نیز در بعضی موارد تفاوت دارد.بیشترین مصرف زیرهی سبز در جهان در صنایع غذایی، ادویهجات، طعم دهندهها، خوشبو كنندهها و صنایع عطرسازی میباشد.علاوه بر اینها از اسانس زیرهی سبز در صنایع آرایشی و بهداشتی و صنایع غذایی استفاده میشود (امیدبیگی، 1381).
2-2-خواص دارویی و اهمیت زیره سیاه ایرانی
زیره سیاه ایرانی با نام علمی Bonium percicum B. گیاهی است دو ساله مانند هویج (بعضی از ارقام آن یكساله است)، ساقه آن توخالی و برگ های آن سبز با بریدگی و تقسیمات دو مرتبهای كه به صورت نوار نخی مانند است. گلهای آن سفید رنگ به صورت چتر مركب که در انتهای ساقههای گل دهنده كه بلندی آنها به 90-50 سانتی متر میرسد ظاهر میشود. ریشه آن دوكی شكل و میوه آن کشیده و باریک به طول 5 میلیمتر كه در دو طرف باریک میشود. ارقام دو ساله زیره سیاه احتیاج به یک دوره رویش دوم برای رسیدن میوه دارد (صابر آملی،1382). گل های زیره سیاه معمولاً در اردیبهشت سال دوم ظاهر میشود و 5/2-2 ماه بعد میوه آن كه زیره است میرسد و همین كه تقریباً میوهها به رنگ قهوهای درآمد، برداشت محصول باید با احتیاط آغاز شود.گیاه زیره سیاه از گیاهان قدیم است كه از روزگاران كهن، بشر آن را شناخته و از اوایل قرون وسطی كشت آن در اروپا، ابتدا در سیسیل و جنوب جزایر اسكاندیناوی آغاز شده. در كتابهای طب سنتی گیاهی آلمان كه قرن 12 میلادی منتشر شدهاند در همه آن ها از این گیاه به نام Kummich نام برده شده است.
از زیره سیاه به عنوان محرك اشتها، ضد تشنج، معرق و اسانس آن ضد قارچ است و یكی از مصارف مهم زیره سیاه به عنوان چاشنی و ادویه در صنایع غذایی است (امیدبیگی، 1381).
2-3-خواص دارویی و اهمیت كرفس كوهی
این مطلب را هم بخوانید :
كرفس كوهی با نام علمی Kelussia odoratissima M. یكی از گونههای منحصر به فرد گیاهان دارویی ایران و از خانوادهUmbelliferaceae میباشد كه به عنوان سبزی معطر در غذا مصرف میشود و