3-2- مشخصات اجرایی طرح …………………………………………………………………………………………………….32
3-3- تهیه اسانسهای گیاهی ………………………………………………………………………………………………………32
3-3-1- روش استخراج اسانس ………………………………………………………………………………………………….32
3-3-2- جدایههای قارچی …………………………………………………………………………………………………………33
3-4- مراحل کار ……………………………………………………………………………………………………………………….33
3-4-1- طرز تهیه محیط کشت……………………………………………………………………………………………………33
3-5- اندازه گیری صفات مورفولوژیکی………………………………………………………………………………………..34
3-6- تعیین کمترین غلظت بازدارندگی…………………………………………………………………………………………34
3-7- درصد بازدارندگی از رشد…………………………………………………………………………………………………..34
3-8- محاسبات آماری………………………………………………………………………………………………………………..35
فصل چهارم: نتایج
4-1- نتایج تجزیه واریانس و مقایسه میانگین صفات……………………………………………………………………..37
4-1-1- گیاه دارویی آویشن……………………………………………………………………………………………………….37
4-1-2- گیاه دارویی اکالیپتوس…………………………………………………………………………………………………..37
4-1-3- گیاه دارویی بابونه…………………………………………………………………………………………………………38
4-1-4- گیاه دارویی رازیانه……………………………………………………………………………………………………….39
4-1-5- گیاه دارویی رزماری …………………………………………………………………………………………………….39
4-1-6- گیاه دارویی نعنا فلفلی ………………………………………………………………………………………………….40
فصل پنجم: نتیجه گیری و بحث
5-1- نتیجه گیری………………………………………………………………………………………………………………………54
فصل ششم : منابع
منابع …………………………………………………………………………………………………………………………………………61
فهرست جداول
عنوان صفحه
جدول 4-1: تجزیه واریانس صفات مورد بررسی در تیمارهای روز و غلظت………………………………………47
ادامه جدول 4-1: تجزیه واریانس صفات مورد بررسی در تیمارهای روز و غلظت……………………………….48
جدول 4-2: مقایسه میانگین اثرات ساده روز و غلظت بر روی صفات مورد ارزیابی……………………………..49
جدول 4-3: مقایسه میانگین اثرات ساده روز و غلظت بر روی آویشن………………………………………………..50
جدول 4-4: مقایسه میانگین اثرات متقابل روز و غلظت …………………………………………………………………..51
جدول 4-5: مقایسه میانگین اثرات متقابل روز و غلظت بر آویشن……………………………………………………..52
فهرست نمودارها
عنوان صفحه
نمودار 4-1: نتایج مقایسه میانگین اثرات ساده غلظت اسانسهای اعمال شده بر قارچ رایزوکتونیا سولانی……………41
نمودار 4-2: نتایج مقایسه میانگین اثرات ساده غلظت های مختلف آویشن بر قارچ رایزوکتونیا سولانی……………….42
نمودار 4-3: نتایج مقایسه میانگین اثرات ساده تعداد روز پس از اعمال اسانسها بر قارچ رایزوکتونیا سولانی……….43
نمودار 4-4: نتایج مقایسه میانگین اثرات متقابل تعداد روز پس از اعمال تیمار و غلظت اسانس نعنا بر قارچ رایزوکتونیا سولانی………………………………………………………..44
نمودار 4-5: نتایج مقایسه میانگین اثرات متقابل تعداد روز پس از اعمال تیمار و غلظت اسانس رزماری بر قارچ رایزوکتونیا سولانی………………………………………..44
نمودار 4-6: نتایج مقایسه میانگین اثرات متقابل تعداد روز پس از اعمال تیمار و غلظت اسانس بابونه بر قارچ رایزوکتونیا سولانی………………………………………….45
نمودار 4-7: نتایج مقایسه میانگین اثرات متقابل تعداد روز پس از اعمال تیمار و غلظت اسانس اکالیپتوس بر قارچ رایزوکتونیا سولانی………………………………………….45
نمودار 4-8: نتایج مقایسه میانگین اثرات متقابل تعداد روز پس از اعمال تیمار و غلظت اسانس رازیانه بر قارچ رایزوکتونیا سولانی………………………………………….46
نمودار 4-4: نتایج مقایسه میانگین اثرات متقابل تعداد روز پس از اعمال تیمار و غلظت اسانس آویشن بر قارچ رایزوکتونیا سولانی………………………………………….46
فهرست اشکال
عنوان صفحه
شکل 2-1: هسته های رنگ آمیزی شده قارچ Rhizoctonia solani………………………………………… 25
شکل 2-2: قارچ Rhizoctonia solani بر ریشه های سنبل الطیب……………………………………………..25
تصویر 1- برداشت دیسکهای قارچی…………………………………………………………………………………………….59
این مطلب را هم بخوانید :
تصویر2- تهیه محیط کشت………………………………………………………………………………………………………….59
تصویر 3- آماده کردن پتری دیش ها…………………………………………………………………………………………. 60
تصویر 1- قارچ های رشد یافته…………………………………………………………………………………………………..60
چکیده
امروزه به دلیل بروز برخی مشكلات و تهدیدهای ناشی از مصرف سموم شیمیایی در سیستمهای كشاورزی، گرایش به استفاده از تركیبات طبیعی گیاهان با ویژگی ضدقارچی، ضدباكتریایی و آنتی اكسیدانی در كنترل بیماریها رو به افزایش است. قارچ Rhizoctonia solani یکی از مهمترین قارچهای بیماریزای خاكزی است. به منظور بررسی اثر اسانسهای گیاهی در جلوگیری از رشد قارچ آزمایش فاکتوریل در غالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار در آزمایشگاه بیماری شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان در سال 1392 انجام شد. در این تحقیق 6 سطح (200،400،600،800،1000 ،0) میکرولیتر در لیتر از اسانسهای گیاههای اکالیپتوس، بابونه، رازیانه، رزماری، نعنا و 4 سطح ( 50،100،150 و 0) میکرولیتر در لیتر از اسانس گیاه آویشن در سه تکراردر روزهای 3و5و7 پس از کشت مورد بررسی قرارگرفت. جهت بررسی میزان رشد میسلیوم قارچ از محیط کشت جامد PDA استفاده شد. نتایج بررسیهای آماری نشان داد که از میان 6 اسانس گیاهی مورد مطالعه اسانسهای نعنا و رازیانه بیشترین میزان بازدارندگی از خود نشان دادند.