فهرست جدولها
|
|
عنوان | صفحه |
جدول 4- 1- نتایج مقایسه میانگین برخی از شاخصهای رشدی مورد ارزیابی در دو رقم انگور در سطوح مختلف شوری با غلظتهای متفاوت اسید سالیسیلیک | 57 |
جدول 4-2- نتایج مقایسه میانگین برخی از شاخصهای رشدی مورد ارزیابی در دو رقم انگور در سطوح مختلف شوری با غلظت های متفاوت سدیم نیتروپروسید | 63 |
جدول 4-3- نتایج مقایسه میانگین رنگیزههای فتوسنتزی در دو رقم انگور در سطوح مختلف شوری با غلظتهای متفاوت اسید سالیسیلیک | 65 |
جدول 4-4- نتایج مقایسه میانگین رنگیزههای فتوسنتزی در دو رقم انگور در سطوح مختلف شوری با غلظتهای متفاوت سدیم نیتروپروسید | 67 |
جدول4-5- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با اسید سالیسیلیک بر میزان کلسیم، منیزیم، آهن و روی برگ و ریشه در دو رقم انگور | 135 |
جدول4-6- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با سدیم نیتروپروسید بر میزان کلسیم، منیزیم، آهن و روی برگ و ریشه در دو رقم انگور | 137 |
فهرست شکلها
|
|
عنوان | صفحه |
شکل 4-1- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با اسید سالیسیلیک بر میزان فتوسنتز خالص در دو رقم انگور | 75 |
شکل 4-2- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با سدیم نیتروپروسید بر میزان فتوسنتز خالص در دو رقم انگور | 76 |
شکل4-3- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با اسید سالیسیلیک بر هدایت روزنهای در دو رقم انگور | 78 |
شکل4-4- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با سدیم نیترو پروسید بر هدایت روزنهای در دو رقم انگور | 79 |
شکل4-5- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با اسید سالیسیلیک بر میزان تعرق در دو رقم انگور | 80 |
شکل4-6- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با سدیم نیتروپروسید بر میزان تعرق در دو رقم انگور | 82 |
شکل 4-7- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با اسید سالیسیلیک بر میزان نشتیونی یاختههای برگ در دو رقم انگور | 84 |
شکل 4-8- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با سدیم نیتروپروسید بر میزان نشت یونی در دو رقم انگور | 85 |
شکل 4-9- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با اسید سالیسیلیک بر محتوای نسبی آب برگ در دو رقم انگور | 86 |
شکل4-10- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با سدیم نیتروپروسید بر محتوای نسبی آب برگ در دو رقم انگور | 87 |
شکل4-11- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با اسید سالیسیلیک بر میزان مالوندیآلدئید در دو رقم انگور | 89 |
شکل4-12- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با سدیم نیتروپروسید بر میزان مالوندی آلدئید در دو رقم انگور | 90 |
شکل4-13- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با اسید سالیسیلیک بر میزان پروتئین کل در دو رقم انگور | 91 |
شکل 4-14- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با سدیم نیتروپروسید بر میزان پروتئین کل در دو رقم انگور | 92 |
شکل4-15- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با اسید سالیسیلیک بر میزان قندهای محلول در دو رقم انگور | 93 |
شکل4-16- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با سدیم نیتروپروسید بر میزان قندهای محلول در دو رقم انگور | 94 |
شکل4-17- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با اسید سالیسیلیک بر میزان گلیسین بتائین در دو رقم انگور | 95 |
شکل4-18- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با سدیم نیتروپروسید بر میزان گلیسین بتائین در دو رقم انگور | 96 |
شکل4-19- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با اسید سالیسیلیک بر میزان پرولین در دو رقم انگور | 97 |
شکل4-20- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با سدیم نیتروپروسید بر میزان پرولین در دو رقم انگور | 98 |
شکل4-21- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با اسید سالیسیلیک بر میزان آنزیم گایاکول پراکسیداز در دو رقم انگور | 99 |
شکل 4-22- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با سدیم نیترو پروسید بر میزان آنزیم گایاکول پراکسیداز در دو رقم انگور | 101 |
شکل4-23- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با اسید سالیسیلیک بر میزان آنزیم کاتالاز در دو رقم انگور | 102 |
شکل4-24- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با سدیم نیتروپروسید بر میزان آنزیم کاتالاز در دو رقم انگور | 104 |
شکل4-25- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با اسید سالیسیلیک بر میزان آنزیم آسکوربات پراکسیداز در دو رقم انگور | 105 |
شکل4-26- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با سدیم نیترو پروسید بر میزان آنزیم آسکوربات پراکسیداز در دو رقم انگور
|
107 |
شکل4-27- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با اسید سالیسیلیک بر میزان سدیم برگ و ریشه در دو رقم انگور | 109 |
شکل4-28- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با سدیم نیترو پروسید بر میزان سدیم برگ و ریشه در دو رقم انگور | 112 |
شکل4-29- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با اسید سالیسیلیک بر میزان کلر برگ و ریشه در دو رقم انگور | 115 |
شکل 4-30- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با سدیم نیتروپروسید بر میزان کلر برگ و ریشه در دو رقم انگور | 118 |
شکل 4-31- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با اسید سالیسیلیک بر میزان نیترات برگ و ریشه در دو رقم انگور | 120 |
شکل 4-32- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با سدیم نیتروپروسید بر میزان نیترات برگ و ریشه در دو رقم انگور | 122 |
شکل 4-33- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با اسید سالیسیلیک بر میزان پتاسیم برگ و ریشه در دو رقم انگور | 125 |
شکل4 -34- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با سدیم نیتروپروسید بر میزان پتاسیم برگ و ریشه در دو رقم انگور | 128 |
شکل4-35- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با اسید سالیسیلیک بر نسبت پتاسیم به سدیم برگ و ریشه در دو رقم انگور | 130 |
شکل4-36- مقایسه میانگین اثر متقابل شوری با سدیم نیتروپروسید بر نسبت پتاسیم به سدیم برگ و ریشه در دو رقم انگور | 132 |
فصل اول
مقدمه
- مقدمه
- تنش شوری
گیاهان در اغلب موارد، در معرض تنشهای غیر زنده مانند خشکی، شوری، دمای کم و زیاد، غرقابی، فلزات سنگین، ازن، اشعه UV، علفکشها و غیره بوده که تهدید جدی برای تولید محصول می باشند (Parvaiz et al., 2013).
شوری بهعنوان یکی از مهمترین عوامل محیطی مخرب محدود کننده تولید محصول در گیاهان بهویژه در دوره باردهی محسوب می شود، زیرا بیشتر گیاهان، به شوری حساس بوده و در غلظتهای بالای نمک خاک، آسیب می بینند (Munns and Tester, 2008). هر ساله بیش از 45 میلیون هکتار از زمینهای آبی در دنیا که در حدود 20 درصد کل زمینهای کشاورزی را شامل می شوند، توسط شوری آسیب دیده و میزان 5/1 میلیون هکتار از این زمینها بهدلیل شوری، هر ساله قابلیت کشت خود را از دست می دهند (Munns and Tester, 2008). از طرف دیگر، افزایش شوری زمینهای کشاورزی، اثرات مخرب روی کره زمین داشته در نتیجه بیش از 50 درصد زمینهای تحت کشت تا اواسط قرن بیست و یک از بین خواهند رفت (Mahajan and Tuteja, 2005).
کشور ایران با وسعت یک میلیون و ششصد و چهل و هشت هزار کیلومتر مربع، در جنوب غربی آسیا قرار دارد (مومنی، 1389). اطلاعات کمی درباره پراکنش
این مطلب را هم بخوانید :
دانلود فایل : پایان نامه های ارشد
جغرافیایی و سطوح شوری خاکهای شور ایران در مقیاس سرزمین و در مقیاس اراضی کشاورزی ارائه گردیده است. از مجموع 8/6 میلیون هکتار از اراضی کشاورزی ایران که دارای خاکهای با درجات شوری مختلف هستند، حدود 3/4 میلیون هکتار جزء آن دسته از اراضی هستند که به غیر از شوری محدودیت دیگری ندارند و حدود 5/2 میلیون هکتار افزون بر شوری، دارای محدودیت های مربوط به جنس خاک، پستی و بلندی، فرسایش و آب زیرزمینی نیز هستند. در ایران، شوری یک مسئله فراگیر و محدودکننده تولید پایدار کشاورزی است، به طوری که قسمتهای زیادی از مناطق خشک و نیمه خشک کشور، بهویژه فلات مرکزی ایران، دشتهای ساحلی جنوب و دشت خوزستان مبتلا به سطوح مختلف شوری هستند (مومنی، 1389).
1-2-تعریف شوری
چنانچه مقدار هدایت الکتریکی عصاره اشباع محلول خاک از چهار دسی زیمنس بر متر بیشتر باشد، آن خاک را خاک شور مینامند که این مقدار معادل تقریبا 40 میلیمولار NaCl بوده و فشار اسمزی معادل 2/0 مگا پاسکال تولید می کند (Munns and Tester, 2008).
1–3– اثرات شوری بر گیاهان
شوری آب و خاک بهوسیله میزانهای بالایی از نمکها به وجود میآید. بیشتر این نمک ها را سدیم، کلسیم و منیزیم همراه با کلرید، سولفات و بیکربنات تشکیل می دهند (ملکوتی و همکاران، 1381). شوری خاک دارای سه اثر ویژه است: کاهش پتانسیل آب، عدم تعادل یونی در جذب مواد غذایی، بر هم زدن همایستایی یونی و سمیت یونی در گیاه.
شوری خاک باعث کاهش جذب آب، کاهش رشد اولیه و محدودیت در محصولدهی گیاهان میشود. در این راستا، تنش شوری شامل دو تنش اسمزی و یونی میشود (Hayashi and Murata, 1998). توقف رشد ناشی از نمک در همه گیاهان اتفاق می افتد، اما سطح مقاومت آنها به نمک و میزان کاهش رشد در غلظتهای کشنده نمک در بین گونههای گیاهی، بسیار متفاوت است، اگر چه تغییر در وضعیت آبی گیاهان، علت اصلی توقف رشد ناشی از نمکها می باشد، اما مراحل بعدی شامل جلوگیری از تقسیم یاختهای، بزرگ شدن یاختهای و تسریع در مرگ یاختهای بهخوبی مشخص نشده است (Hasegawa et al., 2000).
1-4- اسید سالیسیلیک (Salicylic Acid)
واژه اسید سالیسیلیک از کلمه لاتین سالیکس[1] (درخت بید) مشتق شده است (Hayat and Ahmad, 2007). امروزه این ترکیب بهعنوان یک هورمون گیاهی طبقه بندی می شود (Raskin, 1992).