ارزش غذائی بالا(حدود 22% پروتئین و 8/57% هیدرات کربن) اهمیت زیاد دارد (مجنون حسینی،1372).
لوبیا یکی از حبوبات مهم است که مســتقیم مورد اســتفاده انســان قرار می گیرد ، 50 درصد حبوبــات مورد اســتفاده در جهان بوسیله لوبیا تأمین میشــود، لوبیا در بسیاری از كشــورها مانند برزیل و مكزیک یک منبع عمده غذایی محســوب میشود (براوتن و همکاران، 2003). لوبیا چیتی یكی از زیر گونههای لوبیا ســبز و منشــاء آن آمریكای مركزی و جنوبی اســت، متوســط تولید دانه خشــك لوبیا در ایران هزار کیلوگرم در هکتار است (هاشمی و دانش، 1382). نیتروژن به عنوان مهمترین عنصر در حاصلخیزی خاک، محور اصلی کودهای شیمیایی را تشکیل میدهد. نیتروژن در ساختمان پروتئین، اسید نوکلئیک، کلروفیل، آنزیمها، فسفاتید و اکثر ویتامینها و سایر مولکولهای آلی که در فرایند تبادل مواد گیاهان نقش موثر و مهمی دارند، وجود دارد (بریمانی، 1376). مقدار نیتروژن در اندامهای گیاهی بعد از کربن، اکسیژن و هیدروژن (که گیاه هر سه آنها را از طریق آب و هوا تأمین می کند)، حداکثر و در ماده خشک گیاهی متوسط می باشد و در واقع این عنصر را به عنوان گلوگاه رشد گیاهی میشناسند (اوجاقلو، 1386).
کود بیولوژیک نیتروکسین حاوی مؤثرترین باکتری های تثبیت کننده نیتروژن می باشد که با تایید مراجع تحقیقاتی کشور، توسط موسسه فنآوری زیستی آسیا با برخورداری از بالاترین تکنولوژی و بر اساس استانداردهای بین المللی تولید و عرضه میگردد. باکتریهای موجود در کود بیولوژیک نیتروکسین علاوه بر تثبیت نیتروژن هوا و متعادل کردن جذب عناصر اصلی پر مصرف و عناصر کم مصرف مورد نیاز گیاه، با سنتز و ترشح مواد محرک رشد گیاه نظیر هورمونهای تنظیم کننده رشد مانند اکسین، ترشح اسیدهای آمینه مختلف، انواع آنتی بیوتیک و سیدروفور موجب رشد و توسعه ریشه و قسمتهای هوایی گیاهان میگردد و با حفاظت ریشه گیاهان از حمله عوامل بیماریزای خاکزی، موجب افزایش عملکرد و کیفیت برتر میگردد. مصرف این محصول هنگام بروز تنشهای محیطی از جمله شوری و
خشکی سبب افزایش مقاومت گیاهان میشود (راویا و همکاران، 2006).
عناصر غذایی كممصرف، عناصر بسیار لازم و اساسی برای رشد و نمو گیاهان هستند (هرگرت و همكاران، 1996). سیلانپا (1982) در مطالعه جهانی نشان داد كه به طور متوسط حدود 30 درصد خاكها به كمبود یک یا چند عنصر ریزمغذی مبتلا هستند ولی به عقیده محققان موسسه تحقیقات خاك و آب ایران، در خاكهای آهكی درصد كمبود روی به مراتب بیشتر است. سه عنصر گم مصرف آهن، روی و منگنز بیش از سایر عناصر در امر تغذیه لوبیا نقش دارند. کمبود آهن، مس، منگنز و روی در خاکهای نواحی خشک دیده می شود. pH خاک این نواحی بالا بوده و میزان حلالیت این عناصر پایین است لذا مصرف این عناصر به صورت محلولپاشی می تواند راهکاری موثر در ارتقاء کیفی محصولات باشد (خواجه پور، 1370). امروزه کشورهای پیشرفته توجه زیادی به نقش و کاربرد عناصر کممصرف در افزایش تولید و بهبود کیفیت محصولات کشاورزی دارند، متاسفانه در ایران به نقش این عناصر توجه کافی نشده است به طوری که مصرف کودهای حاوی این عناصر بسیار ناچیز است و به ازای هر یک تن کود مصرفی، حدود دو گرم کود کممصرف هم مصرف نمیگردد، بنابراین با تغذیه متعادل نیتروژن همراه با مصرف عناصر کم مصرف شاهد افزایش کمی و کیفی محصول خواهیم بود. با توجه به اهمیت حبوبات در تأمین پروتئین مورد نیاز در تغذیه انسان لزوم افزایش عملکرد کیفی و کمی آن ضروری به نظر میرسد. بنابراین این تحقیق جهت رسیدن به اهداف زیر دنبال شد
1- بررسی تاثیر مصرف نیتروژن و نیتروکسین بر عملکرد و اجزای عملکرد.
2- بررسی تاثیر کودهای ریزمغذی و تعیین موثرترین کود ریزمغذی بر افزایش عملکرد و بهبود كیفیت لوبیا چیتی.
3- مقایسه تاثیر نیتروژن و تغذیه برگی عناصر کم مصرف بر عملکرد و اجزاء عملکرد لوبیا چیتی.
فصل اول: کلیات و بررسی منابع
این مطلب را هم بخوانید :
1-1- حبوبات