تركیبات شناخته شده است. هورمونهای تیروئیدی تقریباً تمام جنبه های متابولیسم کربوهیدراتها از جمله دریافت گلوکز توسط سلولها، تقویت گلیکولیز و گلوکونئوژنز را تحریک می کنند (گایتون و هال[3]، 2006).
عناصر کم نیاز عناصری هستند که میزان آنها در بدن کم بوده و برای سیستمهای آنزیمی فعال در بسیاری از فرایندهای متابولیکی ضروری هستند. از جمله این عناصر میتوان به روی، آهن، منگنز و غیره اشاره نمود. کمبود، فقدان و افزایش عناصر کم نیاز می تواند سبب بروز خسارات جبران ناپذیر گردد (جوزف[4]، 1999). امروزه کاملا مشخص شده است که مواد معدنی به همان اندازه که در روندهای تولید مثل حیوان ماده دخالت دارند، در فیزیولوژی تولید مثل دامهای نر نیز موثرند. نقش کلیدی عناصر کم نیاز مثل مس، سلنیوم و روی در تولید مثل قوچ و بز نر مشخص شده است (وازکوئز آرمیجو و همکاران[5]، 2011). منگنز عنصری است که تقریبا در اکثر سیستم های آنزیمی دخالت دارد (سویک و همکاران[6]، 2007). روی از عناصر کمیاب مهم در تغذیه حیوانات میباشد. این عنصر دارای عملکردهای متعدد بیولوژیکی میباشد. روی نقش مهمی در فعالیت بسیاری از سیستمهای آنزیمی دارد. نقش روی در اسپرم سازی و بلوغ آنها مشخص شده است (ری و همکاران، 2010). عناصر کمنیاز نقش مهمی در متابولیسم کربوهیدرات ها، پروتئینها، چربیها و نیز فعالیتهای آنزیمی دارند (وازکوئز آرمیجو و همکاران، 2011). مس یک عنصر کم نیاز ضروری برای فعالیت بسیاری از آنزیمها مثل سوپراکسید دیسموتاز میباشد. اسپرم pestanداران دارای مقادیر زیادی اسیدهای چرب غیراشباع هستند که براحتی میتوانند پراکسیده شوند. آنزیم سوپراکسیددیسموتاز از این پراکسیده شدن محافظت میکند (عیدی و همکاران[7]، 2010).
آنتیاکسیدانها اثرات تخریبی رادیکالهای آزاد را به حداقل رسانده و از سلولهای بدن در برابر آسیبهای ناشی از این رادیکالها محافظت می کنند. از جمله این رادیکالهای آزاد، یون پراکسید ناپایدار و فعال است که در خلال احیای مونووالات اكسیژن پدید میآید و منجر به آسیبهای غشای سلولی در سلولهای مصرف
كننده اكسیژن میشود. برای از بین بردن سمیت اكسیژن فعال، طیف وسیعی از مكانیزمهای دفاعی بدن از جمله آنزیم سوپراكسید دیسموتاز[8] (SOD) علیه اكسیدانتها فعال میشوند (نیلسن و میلن[9]، 1993). نقش آنزیم سوپراكسید دیسموتاز در متابولیسم برخی عناصر کم نیاز شناخته شده است. از آنجایی که هورمونهای تیروئیدی به عنوان تنظیم کننده های مهم متابولیسم میتوانند تحت تأثیر تغییرات عناصر کم نیاز و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان قرار گیرند، هدف از مطالعه حاضر بررسی ارتباط میان هورمونهای تیروئیدی، میزان آنزیم آنتیاکسیدان سوپراكسید دیسموتاز و برخی عناصر کمنیاز سرم خون گاومیشهای خوزستان است.
2-1 فرضیهها
H0: بین هورمونهای تیروئیدی، میزان آنزیم سوپراکسید دیسموتاز و عناصر کم نیاز سرم خون گاومیشهای خوزستان ارتباط معنیداری وجود ندارد.
H1: بین هورمونهای تیروئیدی، میزان آنزیم سوپراکسید دیسموتاز و عناصر کم نیاز سرم خون گاومیشهای خوزستان ارتباط معنیداری وجود دارد.
3-1 اهداف
1-3-1 اهداف اصلی
- بررسی ارتباط بین هورمونهای تیروئیدی و میزان آنزیم سوپراکسید دیسموتاز در خون گاومیشهای خوزستان.
- بررسی ارتباط بین هورمونهای تیروئیدی و برخی عناصر کم نیاز در سرم خون گاومیشهای خوزستان.
- این مطلب را هم بخوانید :
- دلايل جواز طلاق:/پایان نامه درباره طلاق
- بررسی ارتباط بین میزان آنزیم سوپراکسید دیسموتاز و عناصر کم نیاز در سرم خون گاومیشهای خوزستان.
2-3-1 اهداف فرعی
- تعیین غلظت متوسط هورمونهای تیروئیدی، آنزیم سوپراکسید دیسموتاز و عناصر کم نیاز در سرم خون گاومیشهای خوزستان.