5-گلوبولین امکان دارد همان طوری که در خون وجود دارد در شیر وارد شود.
6-نمکهای شیر: معمولا همراه کازئین و مشابه مواد معدنی خون است
7-سرم: یا آب شیر، از سرم خون و لنف گرفته میشود.
8-آنزیمها و ویتامینها: از خون و لنف گرفته شدهاند.
9-باکتریسیدها و گلبولهای سفید مستقیماً از خون وارد شیر میشوند.
که در شیر تازه دوشیده شده و در مواقع اختلال ترشحی pestan به طور زیاد در شیر دیده میشوند (4).
– ویژگیهای شیر
1-ویسکوزیته
2-قدرت اسیدی شیر
1-ویسکوزیته: ویسکوزیته شیر ثابت نیست و به مقدار چربی، مواد سفیدهای، دمای مرحله شیردهی و نوع و دمایی که به آن داده شده بستگی دارد. ویسکوزیته شیر با پایین آمدن دما بیشتر میشود (4).
2-قدرت اسیدی شیر: pH شیر گاو بطور طبیعی بین 7/6 – 5/6 قرار دارد و عموماً 6/6 بیان میگردد. این مقدار در حرارت 25 درجه سانتیگراد محاسبه شده است (8).
شیر عادی گاو سالم از مواد زیر تشکیل شده است که مقدار آنها بطور متوسط از این قرار است.
آب بمیزان 6/87 درصد، چربی 4/3 درصد، کازئین 3 درصد، آلبومین 5/0 درصد، گلوبولین 0035/0 درصد، قند شیر 7/4 درصد، نمکهای شیر 8/0 درصد که قسمت عمده نمکهای شیر عبارت از کلرید، فسفات کربنات و سیترات و بالاخره ویتامینهای موجود در شیر.
از مواد رنگی قابل حل در چربی و لیپیدها که در شیر موجود است کاروتن و از مواد رنگی قابل حل در آب موجود در شیر لاکتوفلاوین را میتوان نام برد (4).
مواد متفرقه موجود در شیر عبارتند از: لیپوئیدها، کلسترین، لسیتین کفالین، گویچههای سفید و قرمز و باکتریها (4).
این مطلب را هم بخوانید :
3-1-2- لیپیدهای شیر
تمام چربیها به گروهی از مواد شیمیایی بنام استرها تعلق دارند. استرها ترکیباتی از اسید الکل میباشند (8).
در واقع چربی شیر استری است که از ترکیب اسید چرب و گلیسرین با از دست دادن آب به وجود میآید.