3-4-1 کلیاتی پیرامون سابقه داوری الزامی در ایران. 93
3-4-2 صلاحیت هیات داوری و شورای حل اختلاف… 96
3-4-2-1 صلاحیت هیات داوری.. 96
3-4-2-2 صلاحیت شورای حل اختلاف… 99
3-4-2-3 تشکیلات هیات داوری و شورای حل اختلاف… 101
نتیجه گیری.. 106
پیشنهادات… 107
منابع. 108
چکیده به زبان لاتین.. 110
چکیده
بهدلیل نقش و جایگاه تاثیرگذار شركتهای دولتی در اقتصاد كشور، كنترل و نظارت بر شركتهای مزبور بحث مهم و اساسی بوده و قانونگذار نیز به دلیل اهمیت آن، در قوانین مختلف این موضوع را مدنظر داشته است. از سوی دیگر، به خاطر پیچیدگیهای موجود در فرایند واگذاری سهام شركتهای دولتی و وابسته به دولت، ضرورت دارد نهادهای نظارتی ویژهای بر برنامه خصوصیسازی كشور نظارت كند.
بطور کلی داوری نهادی اختیاری، خصوصی و رسمی میباشد که طرفین اختلاف با انتخاب یک یا چند داور از طریق قرارداداختلاف ان ها داوری حل و فصل میشود و
مطابق ماده 454 قانون آیین دادرسی مدنی کلیه اشخاص که اهلیت اقامه دعوا دارند میتوانند با تراضی یکدیگر منازعه و اختلاف خود را در هر مرحلهای از رسیدگی به داوری ارجاع دهند اما با تصویب قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی، سیاسی و اجتماعی جمهوری اسلامی ایران مورخه 1379 شاهد تاسیس نهاد داوری دولتی اجباری یا الزامی هستیم. این پایان نامه در پاسخ به مسئله اصلی مبنی بر این که وضعیت حقوقی هیئت داوری اجباری در واگذاری سهام شرکت های دولتی چگونه می باشد؟ به این فرضیه است که وضعیت حقوقی هیئت داوری اجباری در واگذاری سهام شرکت های دولتی مبتنی بر قرار داد تنظیمی و آئین نامه اجرائی است.
در قوانین موجود، دستگاههای مختلفی وظایف نظارتی را به عهده دارند كه با آشنایی كامل از قوانین مربوط و شناخت دستگاههای مزبور میتوان در راستای بهبود نظارت و افزایش تاثیرگذاری چنین دستگاههای اقدام كرد.
کلید واژه :
داوری ، واگذاری ، اجباری ، سهام ، شرکت دولتی
مقدمه
شركتهای دولتی با توجه به حجم بالای دارایی، نقدینگی و كاركنان، بخش مهمی از اقتصاد كشور را در بر میگیرند و به طور مسلم ساماندهی آنها میتواند گام مهمی در جهت ساماندهی اقتصادی كشور باشد. بهرغم تصویب برنامههای متعدد اقتصادی و تصریح به كوچكسازی بخش دولتی و خصوصیسازی شركتهای دولتی در برنامههای اخیر توسعه كشور، گسترش شركتهای دولتی طی دهههای اخیر باعث افزایش حجم دولت و محدود شدن فضای رقابتی برای بخشخصوصی شده و امكان توسعه بخش غیردولتی و استقرار عدالت اجتماعی را دشوار كرده است.
بهدلیل نقش و جایگاه تاثیرگذار شركتهای دولتی در اقتصاد كشور، كنترل و نظارت بر شركتهای مزبور بحث مهم و اساسی بوده و قانونگذار نیز به دلیل اهمیت آن، در قوانین مختلف این موضوع را مدنظر داشته است. از سوی دیگر، به خاطر پیچیدگیهای موجود در فرایند واگذای سهام شركتهای دولتی و وابسته به دولت، ضرورت دارد نهادهای نظارتی ویژهای بر برنامه خصوصیسازی كشور نظارت كند.
در قوانین موجود، دستگاههای مختلفی وظایف نظارتی را به عهده دارند كه با آشنایی كامل از قوانین مربوط و شناخت دستگاههای مزبور میتوان در راستای بهبود نظارت و افزایش تاثیرگذاری چنین دستگاههای اقدام كرد. در این گزارش ضمن ارائه تعریف قانونی شركت دولتی، مبانی قانونی دستگاههای نظارتی نیز مورد بررسی قرار میگیرد.
برای ورود به بحث ابتدا لازم است موضوع مورد بررسی بهطور کامل شناسایی و ماهیت حقوقی آن تبیین شود. مهمترین تعریف شرکت دولتی که استنادپذیری دارد
این مطلب را هم بخوانید :
و در حال حاضر ملاک عمل است، ماده4 قانون محاسبات عمومی کشور مصوب سال 1366 است. مطابق این ماده قانونی، شرکت دولتی واحد سازمانی مشخصی است که با اجازه قانون به صورت شرکت ایجاد یا مصادره شده و بهعنوان شرکت دولتی شناخته شده و بیش از 50 درصد سرمایه آن متعلق به دولت باشد. هر شرکت تجاری که از طریق سرمایهگذاری شرکتهای دولتی ایجاد شود، تا زمانی که بیش از 50 درصد سهام آن متعلق به شرکتهای دولتی است، شرکت دولتی تلقی میشود. البته در این قانون شرکتهای زیرمجموعه بانکها، موسسههای اعتباری و شرکتهای بیمه، مستثنا شدهاند.
باید به این نکته توجه کرد که موسسه دولتی مطابق ماده 3 قانون محاسبات و موسسهها و نهادهای عمومی غیردولتی به استناد ماده 5 قانون یادشده، دارای تعریفهای جداگانه بوده و بهطور کامل از شرکتهای دولتی