فصل سوم :مبانی نظری
3-1- مقدمه. 26
3-2- ریسک و بیمه درآمدی.. 28
3-3- مفهوم ریسک…. 30
3-4- منابع ریسک در کشاورزی.. 31
3-5- مدیریت ریسک…. 32
3-6- چگونگی تصمیم گیری کشاورزان در شرایط وجود ریسک 33
3-7- بیمه محصولات کشاورزی مناسب ترین راهکار مدیریت ریسک 33
3-8- ویژگیهای خطرات قابل بیمه شدن. 34
3-9- عملیات بیمه در جهان. 35
3-10- موانع و چالشهای فراروی بیمه کشاورزی در ایران 38
3-11- مدلهای برنامه ریزی ریاضی.. 42
3-12- مدلهای برنامه ریزی ریسکی.. 42
3-13- مدل برنامه ریزی ریسکی درجه دوم. 43
3-14- مدل تارگت-موتاد. 44
3-15- مدل موتاد. 45
3-16- معیار تصمیم گیری ماکزیمین 48
3-17- معیار تصمیم گیری تاسف بزرگ یا مینی ماکس 49
3-18- روش هیزل بر اساس مدل موتاد. 50
3-19- تابع هدف و محدودیتهای روش هیزل بر اساس مدل موتاد 51
3-20- ابزار گردآوری دادههای تحقیق.. 52
3-21- قلمرو زمانی تحقیق.. 52
3-22- جامعه آماری و قلمرو تحقیق.. 52
3-23- روش تجزیه و تحلیل اطلاعات… 52
3-24- آشنایی با منطقه مورد مطالعه. 52
3-24-1- وضعیت جغرافیایی و جمعیتی محدوده مطالعاتی.. 52
3-25- پیشینه تاریخی منطقه. 53
3-26- سیمای کشاورزی منطقه. 53
فصل چهارم: تجزیه و تحلیل داده ها و گزارش نتایج
4-1- مقدمه. 56
4-2- تشریح فعالیتها، محدودیتها و میزان موجودی منابع در مدل برنامه ریزی خطی 56
4-2-1- محدودیت زمین زراعی.. 57
4-2-2- محدودیت آب… 57
4-2-3- محدودیت نیروی کار. 58
4-2-4- محدودیت کود شیمیایی و سم.. 59
4-2-5- محدودیت ماشین آلات… 59
4-2-6- محدودیت سرمایه. 60
4-3- تابع هدف… 61
4-4- تشریح فعالیتها و محدودیتها در مدلهای ریسکی 62
4-5- تدوین الگوهای برنامه ریزی خطی.. 63
4-5-1- الگوی برنامه ریزی خطی جهت کالیبره کردن مدل با توجه به الگوی کشت منطقه 63
4-5-2- الگوی برنامه ریزی خطی بدون در نظر گرفتن ریسک…. 66
4-5-3- الگوی برنامه ریزی خطی تحت شرایط ریسکی.. 70
4-5-4- الگوی برنامه ریزی خطی در شرایط بیمه ای بدون در نظر گرفتن ریسک…. 73
4-5-5- الگوی برنامه ریزی خطی تحت شرایط ریسکی و بیمه ای.. 77
4-6- تخمین مدل در شرایط با و بدون ریسک…. 81
4-6-1- مدل کالیبره شده با توجه به شرایط و الگوی کشت منطقه. 81
4-6-2- مقایسه الگوی کشت منطقه با الگوی کشت بهینه با و بدون ریسک…. 82
4-6-3- تعیین محدوده مناسب حق بیمه درآمدی و تاثیر آن بر سطح زیر کشت منطقه. 91
4-7- خلاصه. 97
این مطلب را هم بخوانید :
فصل پنجم: نتیجه گیری و پیشنهادات
5-1- مقدمه. 99
5-2- جمع بندی.. 99
5-3- پیشنهادات… 100
6- منابع و مآخذ. 101
1-1- مقدمه
یكی از ویژگیهای بارز فعالیتهای تولیدی بخش كشاورزی، وابستگی زیاد آن به طبیعت و شرایط غیرقابل كنترل و گاهی غیرقابل پیش بینی محیطی می باشد. بنابراین تولید كشاورزی در شرایط طبیعی یكی از پر مخاطره ترین نوع فعالیتهای اقتصادی محسوب می شود. طغیان آفات، انواع بیماریهای گیاهی و دامی، تغییرات ناگهانی دما، كمبود و پراكنش نامناسب بارندگی و بروز خشكسالیهای پیاپی و پیامدهای ناشی از آن و نیز وقوع بلایای طبیعی مانند سیل و زلزله، ممكن است خسارتهای زیادی به كشاورزان و بخش كشاورزی وارد كند. بنابراین ناپایداری و مخاطره آمیز بودن شرایط سبب شده که کشاورزی یک فعالیت توام با ریسک تلقی گردد.
شدت ریسک معمولا رابطه منفی با سطح توسعه کشورها دارد بطوریکه در کشورهای جهان سوم تحمل ریسک ناشی از عوامل اقتصادی و طبیعی به علت نداشتن پشتوانه مالی برای کشاورزان خرده پا سخت تر است، نتایج بسیاری از مطالعات حاکی از ریسک گریز بودن کشاورزان دارند (داس و همکاران، 1995). ریسک در کشاورزی ممکن است از ناحیه تولید، قیمت، اعتبارات و یا پذیرش تکنولوژی جدید باشد. نوع و شدت ریسکی که کشاورزان با آن روبرو هستند با نوع سیستم کشاورزی، مشخصات آب و هوایی، سیاستها و مجموعه تشکیلات نهادی تغییر میکند. ریسک باعث میشود که کشاورزان به طور محافظه کارانه ای منابع خود را به فعالیتهای مختلف تخصیص دهند. آنها الگوی محصولات را با تنوع بیشتری نسبت به آنچه که از نظر اجتماعی بهینه است، دنبال میکنند ودر اکثر موارد نسبت به پذیرش تکنولوژیهای جدید به دلیل توام بودنشان با ریسک تمایل نشان نمیدهند (فردوسی و همکاران، 1373)
با توجه به تاثیر گریز ناپذیر مخاطرههای تولیدات کشاورزی بر اقتصاد جامعه روستایی، در صورت عدم حمایت دولت از کشاورزان در قالب سیستمهای حمایتی و مدیریتی، صدمات زیادی به آنها وارد میشود و در