بوده و از بین صفات بعد از برداشت در سطح 1% فقط صفت وزن غده وارد مدل شد و به دنبال آن در سطح 5% رنگ گوشت و شکل غده نیز وارد مدل شدند همچنین از بین صفات قبل از برداشت، ارتفاع بوته و تعداد روز تا غدهدهی وارد مدل گردیدند. بیشترین اثر مربوط به وزن غده (58/52 درصد) و کمترین اثر مربوط به شکل غده (51/5 درصد) بوده است.
فصل اول: مقدمه
مقدمه:
از هنگامی که بشر پا به عرصه حیات گذاشت دائما با مسئله کمبود غذا دست به گریبان بوده و پیوسته میکوشید تا بهنحوی با گرسنگی مقابله نماید. انسانها ابتدا زندگی خود را با شکار حیوانات و استفاده از میوههای جنگلی میگذرانده و کمکم با پیشرفت زمان به فکر استفاده بیشتر از مواهب الهی افتادند و اقدام به کشتوکار نمودند، با کاشت دانههای غلات این منظور را عملی نموده تا اینکه مسئله گرسنگی برطرف گردید. ولی با ازدیاد جمعیت، زراعت غلات به تنهایی نتوانست جوابگوی نیاز بشر باشد و انسان را از خطر گرسنگی برهاند،از اینرو کمبود مواد غذایی و کثرت جمعیت در قرن شانزدهم میلادی از مسائل و مشکلات دولتهای آن زمان گردید. بدینسبب کشورهایی چون اسپانیا و انگلیس متحمل مخارج گزافی شده و با روانه کردن کشتیها و ملوانان ورزیده درصدد پیدا کردن محصولات جدیدی بودند تا جوابگوی نیاز غذایی مردم آن کشورها باشد. بالاخره کاشفان اسپانیایی بین سالهای 1335 تا 1353 میلادی موفق شدند سیبزمینی وحشی را از
کشور پرو به اروپا ببرند که پس از زراعت و اصلاح نژاد آن، رقیب سرسختی برای غلات گردید بهطوریکه امروزه یکی از مظاهر تمدن بشر مصرف سیبزمینی است(کاظمی و همکاران، 1390). سیبزمینی یکی از مهمترین محصولاتی است که قسمت مهمی از نیازهای غذایی بشر را تامین مینماید و با توجه به نقش و اهمیت آن شاید بتوان برخی از مشکلات کمبود انرژی در جیره غذایی مردم را تامین کرد. سیبزمینی از نظر میزان تولید سالانه بعد از برنج، گندم و ذرت در مقام چهارم جهان و از نظر کشورهای تولید کننده بعد از ذرت در رتبه دوم قرار دارد. سیبزمینی از نظر ارزش غذایی مهم بوده و هم ردیف گندم و برنج میباشد (سبحانی، 1374). در کشور ما استعداد بالقوهای در زمینه رشد سیبزمینی وجود دارد. اگر الگوی مصرف جامعه به سمت این ماده غذایی متمایل گردد می تواند در حد زیادی جایگزین مصرف گندم گردد. نظر به اهمیت سیبزمینی به عنوان یکی از مواد غذایی مهم در کشور و اینکه استعداد فراوانی برای تولید این محصول استراتژیک وجود دارد لازم است تحقیقات و پژوهشهای تکمیلی بهزراعی و بهنژادی در مورد آن انجام شود. آشنایی با صفات مختلف ازجمله عواملی است که میبایست مورد توجه قرار گیرد. شناخت صفات موثر بر تولید و عملكرد می تواند در برنامه های اصلاحی و مدیریت مزرعه كاربرد داشته باشد. همچنین با در نظر گرفتن همبستگی
این مطلب را هم بخوانید :
بین صفات میتوان از آنها به عنوان ملاكهای انتخاب ارقام مناسب در مزرعه بهره برد. ضریب همبستگی رابطه متقابل صفات مختلف گیاهی و صفاتی كه مبنای انتخاب برای اصلاح عملكرد میباشند را مشخص میكند. اگر همبستگی بین عملكرد و یک صفت به علت اثر مستقیم صفت باشد، میتوان آن صفت را به منظور اصلاح عملكرد انتخاب نمود، اما اگر همبستگی به صورت غیرمستقیم باشد در آنصورت عمل انتخاب را باید برروی صفتی انجام داد كه باعث اثر غیرمستقیم شده است ضمنا انتخاب صفات كمی بعد از دورگگیری به علت تداخل اثرات محیطی و ژنتیكی كار مشكلی بوده و میزان موفقیت در انتخاب بستگی به اثرات ژن و وراثت پذیری صفات انتخاب شده دارد.
1-1- تاریخچه (خاستگاه و پراکنش سیبزمینی)