سومین متغیری که در پژوهش حاضر مورد بررسی قرار میگیرد، انگیزه پیشرفت است. همان طور که در قسمت عوامل مؤثر بر پیشرفت تحصیلی اشاره شد، این متغیر یکی از عوامل تأثیرگذار بر پیشرفت تحصیلی میباشد. در اینجا ابتدا به تعریف انگیزه پیشرفت پرداخته و سپس نظریه های انگیزه پیشرفت ارائه می شود.
تعریف انگیزه پیشرفت
انگیزه پیشرفت حوزهای است که اشخاص با نیازهای متفاوت تلاش می کنند تا پاداشهایی همچون ارضاء مادی، تحسین از طرف دیگران و احساس تسلط شخصی را بدست بیاورند (مک کللند، ۱۹۸۵، نقل در ویلکینز، ۲۰۰۷، ص ۱). انگیزه پیشرفت یا نیاز به پیشرفت یکی از نظریههای مهم مربوط به انگیزش در روانشناسی پرورشی است. منظور از انگیزه پیشرفت، میل یا اشتیاق برای کسب موفقیت و شرکت در فعالیتهایی است که موفقیت آنها به کوشش و توانایی شخصی وابسته است (اسلاوین، ۲۰۰۶، نقل از سیف، ۱۳۸۹). نیاز به پیشرفت، میل به انجام کارها، این نیاز، در مدرسه به رفتارهایی که منجر به یادگیری و پیشرفت است، اطلاق میگردد (بهرامی و رضوان، ۱۳۸۵).
پنتریچ و دوگورت پژوهشی در زمینه ارتباط انگیزه پیشرفت با محیط تربیتی انجام دادند که نتایج نشان داد در این ارتباط، سه مقوله مؤثر قابل بحث است:
۱- باور فرد در مورد تواناییاش برای انجام تکالیفی که به انتظار وی مربوط می شود.
۲- انواع واکنشهای عاطفی که دانش آموزان نسبت به تکلیف از خود نشان می دهند (اضطراب، خشم، غرور، شرم و احساس گناه).
۳- دلایل و اهدافی که دانش آموزان برای انجام تکالیف خود دارند (نقل در عابدی و همکاران، ۱۳۸۴، ص ۳۰).
انگیزش درونی و بیرونی برای پیشرفت
فلد، رولاند[۷] و گلد (۱۹۷۹) از مطالعات خود چنین نتیجه گیری نمودند که انگیزه پیشرفت ممکن است بر دو نوع درونی و بیرونی باشد:
-
- انگیزه پیشرفت درونی یا خود مختار: طبق این انگیزه فرد با بهره گرفتن از معیارهای درونی خود و بدون توجه به نظر دیگران، راجع به عملکرد خود میاندیشد و آن را با عملکردهای قبلیاش مقایسه مینماید. این انگیزه غالباً در اوایل زندگی رشد می کند.
- انگیزه پیشرفت بیرونی یا اجتماعی: که در آن، فرد برای تعیین چگونگی کارش، عملکرد خود را با عملکرد دیگران مقایسه مینماید. این انگیزه تحت تأثیر مقایسههای اجتماعی رشد می کند. هدفش جلب توجه و تأیید دیگران است و غالباً از حدود سال دوم مدرسه بروز می کند (نقل در عریضی و عابدی، ۱۳۸۲، ص ۳۵).
نظریه های موجود در زمینه انگیزش
- انگیزش و نظریه یادگیری رفتاری
مفهوم انگیزش با این اصل ارتباط نزدیکی دارد: رفتارهایی که در گذشته تقویت شده اند در مقایسه با رفتارهای تقویت نشده، تکرار میشوند. در واقع، یک نظریهپرداز رفتاری، به جای این که از مفهوم انگیزش استفاده کند، روی این موضوع تأکید می کند که دانش آموزان تا چه اندازهای یاد گرفتهاند تکالیف مدرسه را برای به دست آوردن نتایج مطلوب انجام دهند (بندورا، ۱۹۸۶؛ بیگه و شرمیس، ۲۰۰۴؛ ویلکویتز، ۱۹۹۵، نقل از اسلاوین، ۲۰۰۶، ترجمه سید محمدی، ۱۳۸۵، ص ۳۶۱).
- انگیزش و نظریه انسانگرا
در حالی که نظریهپردازان رفتارگرا از انگیزش در قالب به دست آوردن تقویت کننده و اجتناب از تنبیه کننده سخن میگویند، نظریهپردازان دیگر مانند مازلو (۱۹۶۵، ۱۹۷۰) مفهوم انگیزش را به عنوان ارضای نیازها ترجیح می دهند. نیازها مستلزم کمبودهای روانشناختی یا فیزیولوژیکی خاصی هستند که موجود زنده جهت ارضای آنها کوشش می کند. نیاز به غذا و سائق گرسنگی یک نیاز فیزیولوژیکی و سائق ذاتی برای همه موجودات است. نیاز به روابط و تماس انسانی یک نیاز روانشناختی است. نظریهپردازان نیاز در انگیزش معتقدند که انگیزش و فرایند برخورد متقابل بین نیازهای مختلف، کششهایی برای ارضای آن نیازهاست. مازلو معتقد است که پنج نیاز وجود دارد که سلسله مراتبی را تشکیل می دهند که از نیازهای اصلیتر انسان شروع و به نیازهای پیچیده و سطح بالا میانجامند. طبق نظر مازلو نیازهای سطح پایینتر نیازهای فیزیولوژیکی، ایمنی و نیازهای اجتماعی که مازلو آنها را نیازهای کاستی مینامد باید به شیوهای گام به گام برآورده شود و فرد قبل از رفتن به مرحله بالاتر نیازهای احترام و خودشکوفایی مراحل سطح پایین را که نیازهای رشد نامیده می شود طی کرده باشد (ریجو، ۱۹۵۵، ترجمه حسینزاده و همکاران، ۱۳۸۶، ص، ۱۹۵).
- انگیزش و نظریه اسناد
نظریه اسناد به دنبال شناخت علل موفقیت با شکست میباشد. این نظریه برای آموزش و پرورش اهمیت زیادی دارد، زیرا موفقیت و شکست، موضوعهای رایج مدارس هستند. وینر (۱۹۷۹) معتقد است که نظریهپردازان اسناد، کوشش را علت مشترک برآمدهای پیشرفت میدانند. کوشش عامل قابل تغییری است که توسط فرد کنترل می شود. اگر فراگیران بیاموزند که شکست ناشی از عدم کوشش است، در نتیجه بیشتر میکوشند تا موفق شوند (آمز و آرچر، ۱۹۸۸، نقل در سرمد و همکاران، ۱۳۷۹، ص ۴۸).
- انگیزش و نظریه فرهنگی- اجتماعی
این نظریه بر مشارکت اجتماعی تأکید دارد افراد به منظور حفظ هویت و روابط بین فردی در فعالیتها شرکت می کنند. بنابراین دانش آموزان در صورتی برای یادگیری انگیزش دارند که عضوی از یک کلاس یا اجتماع مدرسهای باشند. این نظریه بیان می کند که انگیزه یادگیری در کلاس با مشاهده دیگران و در تعامل با دیگر اعضای کلاس به دست میآید. همچنین هویت و عضوی از گروه بودن مفاهیم کلیدی آن هستند (وول فولک، ۲۰۰۱، نقل در منصوری، ۱۳۸۸). در جدول ۱ به چهار نظریه معروف در زمینه انگیزش شامل رفتاری، انسانگرا، شناختی و فرهنگی اجتماعی اشاره شده است. هر یک از این نظریهها منبع انگیزش را درونی یا بیرونی میدانند و متناسب با آن تأثیرات مهم این باور را بیان نموده اند.
جدول ۲-۳ چهار دیدگاه روانشناختی در مورد انگیزش (اقتباس از وول فولک، ۲۰۰۱، نقل در منصوری، ۱۳۸۸)
نظریه | رفتاری | انسانگرا | شناختی | اجتماعی- فرهنگی |
منبع انگیزش | بیرونی | درونی | درونی | درونی |
تأثیرات مهم | تقویتکنندهها،پاداشها، مشوقها و تنبیهها | نیاز به عزت نفس، ارضای خویشتن و خود مختاری | باورها، اسنادهای موفقیت و شکست انتظارات | مشارکت درگیرانه در محیط یادگیری حفظ هویت از طریق مشارکت در فعالیتهای گروه |
نظریهپرداز کلیدی | اسکینر | مازلو- دسی | وینر- گراهام | لاو- ونگر |
همان طور که در جدول ۲-۳ مشاهده می شود در دیدگاه رفتاری با توجه به بیرونی دانستن منبع انگیزش تأثیر تقویت کننده و پاداشها را در انگیزش مهم میدانند اما در دیدگاه های انسانگرا، شناختی و اجتماعی با توجه به درونی دانستن منبع انگیزش، ویژگیهای فردی را برای تقویت انگیزش مهم میدانند.
ارتباط جو مدرسه، انگیزه پیشرفت و عملکرد تحصیلی دانش آموزان
در اینجا چند مورد از پژوهشهایی که به بررسی رابطه متغیرهای جو مدرسه، انگیزه پیشرفت و عملکرد تحصیلی پرداختهاند، ارائه می شود.
همچنین محیط مدرسه ممکن است است از انگیزه پیشرفت دانش آموزان حمایت کند یا مانع آن شود. عوامل درون مدرسه که بر انگیزه پیشرفت دانش آموزان مؤثرند عبارتنداز: احساس امنیت، تعلق، حمایت در مدرسه و کلاس میباشد. مایا (۲۰۰۰، به نقل از مهدیان، ۱۳۹۲). عواملی را که بر انگیزه پیشرفت دانش آموزان تأثیر دارد طبق مدل ترسیم کرده است.
|
ویژگی های والدین
نتایج دانش آموزان
ویژگی های مدرسه
شکل ۲-۲- مدلی از عوامل مؤثر بر انگیزه پیشرفت تحصیلی (مایا، ۲۰۰۰، ص ۲)
همانطور که در مدل نشان داده شده است سه عامل اصلی ویژگیهای خانواده، مدرسه و معلم بر انگیزه پیشرفت دانش آموزان تأثیر دارد. به علاوه، ویژگی مدرسه که در این مدل با عنوان جو مدرسه نشان داده شده هم به طور مستقیم بر انگیزه دانش آموزان تأثیر دارد وهم با واسطه یعنی جو مدرسه ابتدا بر معلم و سپس عملکرد معلم بر انگیزه پیشرفت دانش آموزان تأثیر دارد. مطمئناً مدارس مکانی هستند که دانش آموزان را برای یادگیری توانا میسازند. محققان دریافتند که جو مدرسه و فعالیت معلمان احساس ایمنی را در مدارس افزایش می دهند. بوس ورث و همکاران (۲۰۱۱، به نقل از مهدیان، ۱۳۹۲) با مطالعه درک ایمنی مدرسه تأثیر دارد.
پیشینه داخلی
بررسی مقایسهای رابطه هوش هیجانی با سلامت روانی و پیشرفت تحصیلی توسط حدادی کوهسار، روشن و اصغرنژاد (۱۳۸۶) نشان داد که میان هوش هیجانی و سلامت روان و پیشرفت تحصیلی همبستگی معنی داری وجود دارد. محمدزاده، شهنی ییلاق و مهرابی زاده (۱۳۸۸) به مقایسه دانشجویان پسر دارای سبکهای یادگیری متفاوت از لحاظ ویژگی های شخصیتی، انگیزه پیشرفت و عملکرد تحصیلی در میان دانشجویان دانشگاه شهید چمران اهواز پرداختند. نتایج تحلیل واریانس چند متغیره نشان داد که بین دانشجویان دارای سبکهای یادگیری متفاوت از لحاظ ویژگی های شخصیتی، انگیزه پیشرفت و عملکرد تحصیلی در سطح ۰۵/۰p< تفاوت معنی دار وجود دارد. کشاورزی ارشدی (۱۳۸۸) رابطه بین هوش هیجانی و انگیزه پیشرفت در عملکرد تحصیلی دانشجویان را بررسی کرد. تحلیل یافته ها نشان داد که میزان هوش هیجانی با انگیزه پیشرفت ارتباط مؤثری دارد.
بررسی رابطه بین سبکهای یادگیری و خلاقیت با پیشرفت تحصیلی دانش آموزان توسط حسینی نسب و شریفی (۱۳۸۹) نشان داد که بین سبکهای یادگیری با پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دختر و پسر رابطه وجود دارد. اما میان خلاقیت و پیشرفت تحصیلی رابطه ای یافت نشد. پژوهش توسط فرهوش و احمدی (۱۳۹۲) با عنوان رابطه بین سبکهای تفکر و سبکهای یادگیری با انگیزش پیشرفت را انجام شد. داده های پژوهش با آزمون همبستگی و تحلیل رگرسیون چند متغیره گام به گام نشان داد که بین سبکهای تفکر و سبکهای یادگیری با انگیزش پیشرفت ارتباط مثبت معنی دار وجود دارد و از میان سبکهای یادگیری، مدیریت زمان بیشترین توان تبیین انگیزش پیشرفت را دارد. طی پژوهش صورت گرفته توسط صبحی قراملکی (۱۳۹۱) با عنوان پیش بینی انگیزه پیشرفت تحصیلی بر اساس هوش هیجانی دانش آموزان، مشخص شد که هوش هیجانی با انگیزه پیشرفت رابطه مثبت معنی داری دارد. یافته ها نشان می دهد دانش آموزانی که دارای هوش هیجانی بالایی هستند به ادراک واقع بینانه تری در روابط بین فردی دست می یابند و این توانایی در کسب انگیزه پیشرفت به آن ها کمک می کند. بالا بودن میزان انگیزه پیشرفت به افزایش احساس خودکارآمدی و افزایش انگیزه تحصیلی می انجامد. کاووسیان و همکاران (۱۳۸۶) مطالعهای با عنوان عوامل مؤثر بر انگیزش تحصیلی دانش آموزان دختر و پسر دبیرستانهای سراسر کشور در سال تحصیلی ۱۳۸۴- ۱۳۸۳ انجام دادند. نتایج حاکی از آن است که متغیرهای خودپنداره تحصیلی، نگرش دانش آموز به ادامه تحصیل و پاداشهای اجتماعی بهترین پیشبینی کننده های انگیزش تحصیلی درونی دانش آموزان هستند.
پیشینه خارجی
صداقت[۱۵]، عابدین[۱۶]، حجازی[۱۷] و حسن آبادی[۱۸] (۲۰۱۱) رابطه میان انگیزه پیشرفت، تعاملات شناختی و موفقیتهای تحصیلی را میان دانش آموزان شهر تهران بررسی کردند. تجزیه و تحلیل اطلاعات توسط نرم افزار لیزرل نشان داد که توانایی ادراکی، واسطه ادراکی و اهداف پیشرفت، پیش کننده تعهدات شناختی و موفقیتهای تحصیلی در میان دانش آموزان می باشد.
چاتورویدی (۲۰۰۹) به بررسی تأثیر محیط مدرسه بر انگیزه پیشرفت و عملکرد تحصیلی دانش آموزان پرداخت. محیط مدرسه دارای پنج مؤلفهی برانگیختن خلاقیت، مشارکت شناختی، مورد پذیرش بودن، عدم پذیرش و نظارت است. نتایج تحقیق وی نشان داد که هر پنج مؤلفهی محیط مدرسه بر انگیزه پیشرفت مؤثر است و سه مؤلفهی نظارت، مورد پذیرش بودن و عدم پذیرش عملکرد تحصیلی دانش آموزان را پیش بینی کرد. نتایج تحقیقات (ریاندز[۲۰]، بولین[۲۱]، کرمیرز، هوپکینز[۲۳]، استول[۲۴] و لوگیرویچ، ۱۹۹۶، به نقل از چاتورویدی، ۲۰۰۹) نشان داد که از میان عوامل متعددی که مرتبط با انگیزه پیشرفت تحصیلی است، پنج ویژگی از جمله، تأکید بر مهارت های مبتنی بر آموزش، انتظار پیشرفت زیاد از دانش آموزان، تعداد ارزیابی از پروژه های دانش آموزان، جو ایمن و دستوری و مدیریت آموزشی ارتباط بیشتری را با پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دارند. به علاوه، گرگوری (۲۰۰۷) در تحقیقی که با عنوان عوامل انگیزشی مؤثر بر موفقیت تحصیلی دانش آموزان دبیرستان انجام داد، نشان داد عوامل متعددی از جمله جو مثبت و حمایتی مدرسه، استقلال دانش آموز، فرصتهای منحر به فرد، روابط حمایتی، برنامه های درسی مناسب و رقابت سازنده توسط شرکتکنندگان به عنوان عوامل مهم در جذب برنامه هایی که موجب پیشرفت تحصیلی دانش آموز می شود، معرفی شده است. همچنین پژوهش انجام شده توسط برنشتاین و مایر (۲۰۰۵) حاکی از آن است که عملکرد تحصیلی از تعامل بین متغیرهای موقعیتی مانند برنامه، روشهای آموزشی، شرایط عاطفی و فیزیکی محیط تحصیلی، نگرش نسبت به مسایل آموزشی و انگیزه پیشرفت فراگیران تأثیر میپذیرد.
معلمان گزارش کردند که نوع روابط و جو عوامل کلیدی برای ایمنی مدارس است. همچنین شواهدی قابل توجهی نشان داده که جو سازمانی، آموزشی و اجتماعی مدرسه بر انگیزه و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان تأثیر دارد (لادبیتر[۲۶] و بلات، ۲۰۰۱، نقل در مینگ- تی، ۲۰۱۰). کلینتون- یوگن (۱۹۹۹) در مطالعهای با عنوان ادارک دانش آموزان پس از جو مدرسه و ارتباط آن با پیشرفت و وضعیت اقلیت، به بررسی ۹ مؤلفه جو مدرسه شامل: روابط دوستانه، دستوری و منظم، مشارکت والدین، به اشتراک گذاری منابع، ارتباط بین شخصی دانش آموزان، رابطه معلم- دانش آموز، انگیزه پیشرفت، ساختمان مدرسه و به طور کلی جود مدرسه بودند پرداخت. نتایج نشان داد که ظاهر ساختمان مدرسه، رابطه معلم- دانش آموز و روابط دوستانه جنبههایی هستند که بیشترین تأثیر را بر عملکرد دانش آموزان دارند. همچنین دانشآموزانی که نمرهای بالایی بدست میآورند ادراکشان از مدرسه نسبت به دانشآموزانی که نمرهای پایین بدست میآورند، مثبتتر است. تحقیقات نشان داد که عوامل مختلفی بر انگیزه پیشرفت دانش آموزان تأثیر دارند که مهمترین آنها ویژگیهای شخصیت، پیشینه خانوادگی و مدرسه است (اکلز[۲۹] و ویگفیلد، ۱۹۸۵؛ اکلز و هارولد، ۱۹۹۳؛ هانسون، ۱۹۹۴؛ هوسلر[۳۳] و استیج، ۱۹۹۲، نقل در مایا، ۲۰۰۰). مشارکت والدین در آموزش اولین و مهمترین عامل پایدار بر انگیزه پیشرفت دانش آموزان است (دالاس، ۲۰۰۱).
مینگ- تی (۲۰۱۰) در مطالعهای به بررسی ارتباط بین ادراک از جو مدرسه، انگیزه پیشرفت و مشغولیت در مدرسه (رفتارهای مشارکتی و یادگیری خود تنظیمی) پرداخت. یافته ها نشان داد که ادراک از جو مدرسه مستقیماً بر مشغولیت در مدرسه تأثیر دارد و غیر مستقیم بر انگیزه پیشرفت تأثیر گذار است. نتایج مطالعه دالاس (۲۰۰۱) حاکی از آن است که جو حمایتی و مراقبتی مدرسه تأثیر قوی بر نظارت مؤثر، مسؤلیتپذیری، فعالیتهای مدرسه، تأیید دانش آموزان و کارکنان دارد. همچنین نتایج نشان داد کلاسهای درس مبتنی بر رویکرد ساختنگرایی بر انگیزه دانش آموزان تأثیر دارد. برای مثال، کلاسهای درس آنها فعال، مبتنی بر پروژه و علاقه بیشتر و معنی داری نسبت به کلاسهای درس سنتی دارند. به علاوه، معلمان از طریق راهبردهای مؤثر، تنظیم روشهای آموزش مبتنی بر نیاز دانش آموزان، اجازه انتخاب به دانش آموزان، آموزش اکتشافی، بالا بردن اعتماد به نفس و ایجاد محیط کلاس درس مبتنی بر ارتباطات مثبت در پرورش انگیزه پیشرفت دانش آموزان مؤثر هستند.
مطالعات دیسکر[۳۸]، دونا[۳۹] و چاریینسون (۲۰۰۷، نقل از خووری- کاسابری و بن- آریه، ۲۰۰۹) نشان داد که کیفیت ارتباط معلم- دانش آموز با موفقیت تحصیلی بیشتر و بهره وری در کلاس و آزمونهای استاندارد ریاضی و خواندن ارتباط دارد (به علاوه ارتباط معلم- دانش آموزان با نتایج رفتاری دانش آموزان مرتبط است برای مثال، ارتباط بهتر معلم- دانش آموز پیش بینی کننده سطح بالایی از شایستگی اجتماعی و مشارکت دانش آموزان است. فری و همکاران (۲۰۰۸) به بررسی نقش دلبستگی به مدرسه و مشارکت خانواده بر توسعه رفتارهای منفی در طول نوجوانی پرداختند. یافته های تحقیق آنان نشان داد دلبستگی به مدرسه با سطوح پایینتری از خشونت و باورهای پرخاشگری، درک مثبت از جو مدرسه و انگیزه پیشرفت دانش آموزان همبسته بود. همچنین درک حمایتی رفتار معلم با ادراک مثبت از جو مدرسه و سطوح بالایی از انگیزه پیشرفت همبسته است و کنترل والدین با سطوح پایینتری از رفتارهای خشونتآمیز و سطوح بالایی از انگیزه پیشرفت تحصیلی همبسته است.
کرستین و همکارانش (۲۰۰۸) در مطالعهای نشان دادند، جو مثبت مدرسه مهمترین جز موفقیت و مؤثر در مدارس است. این محققین دو جنبه از ادراک دانش آموزان از جو مدرسه شامل الف) دستوری و منظم، ب) انگیزه پیشرفت را بررسی کردند. تجزیه و تحلیل چندگانه با مدل خطی نشان داد عامل سطح شخصی (مانند طبقه و جنیست)، نسبت بزرگتری از واریانس را برای ادارک از مدرسه دارا است. عامل سطح مدارس (به عنوان مثال اندازه و تغییر معلمان) و چندین مورد از عوامل سطح کلاسهای درس (به عنوان مثال ویژگیهای معلم، اندازه کلاس، تعداد دانش آموزان با مشکلات رفتاری) نیز پیش بینیکننده های معنی داری از جو مدرسه هستند. ارتباط بین انگیزه پیشرفت و عملکرد تحصیلی پیچیده است. اما معمولاً، بیشتر دانش آموزان با انگیزه در انجام دادن تکالیف علمی تلاش بیشتری می کنند، پایدارند، از استراتژی های شناختی برای انجام تکالیف استفاده می کنند و عملکرد بهتری در انجام تکلیف دارند (پینتریچ، ۲۰۰۳، نقل از راس، ۲۰۰۸). مارتین و همکاران (۲۰۰۸) در مطالعهای با عنوان «متغیرهای پیش بینی کننده پیشرفت تحصیلی در سیستم آموزش اسپانیا: در مقطع راهنمایی، مطالعه طولی» انجام دادند. نتایج نشان داد که متغیرهای مربوط به سطح آموزشی، جو مدرسه، انتظارات معلم از دانش آموزان بیشترین ارتباط را با متغیر مورد مطالعه که پیش بینی پیشرفت تحصیلی است؛ دارد. همچنین اندازه مدرسه، درصد دانشآموزانی که نمرهایشان تکرار می شود و مدریریت مدرسه واریانس کمتری از این پیش بینی را به خود اختصاص دادهاند.
طی پژوهش صورت گرفته درباره رابطه میان انگیزه تحصیلی و موفقیت تحصیلی دانش آموزان توسط امرایی[۴۶]، الهی مطلق[۴۷]، عزیزی زالانی[۴۸] و پرهون[۴۹] (۲۰۱۱) و با بهره گرفتن از ضریب همبستگی پیرسون مشخص شد که میان دو متغیر انگیزه تحصیلی و موفقیت تحصیلی همبستگی بالایی وجود دارد. از طرف دیگر متغیرهایی مانند تلاش، رقابت، دلواپسی های اجتماعی نیز دارای ارتباطی قوی با عامل موفقیت تحصیلی داشت. بررسی تأثیر سبکهای یادگیری و مدیریت زمان بر موفقیت تحصیلی توسط سیمون[۵۰]، سازان[۵۱] و تروتا[۵۲] (۲۰۱۱) نشان داد که برنامه های فردی مدیریت زمان عاملی تأثیر گذار بر موفقیتهای تحصیلی دانش آموزان می باشد. ساکلوفسکی[۵۳]، استین[۵۴]، مستوراس[۵۵]، بیتون[۵۶] و اسبورنه[۵۷] (۲۰۱۲) پژوهشی انجام دادند مبنی بر رابطه میان شخصیت، احساس، هوش هیجانی و مقابله با استرس و موفقیت تحصیلی دانش آموزان. مدل یابی معادلات ساختاری نشان می دهد که عملکرد تحصیلی با هوش هیجانی و مقابله با استرس رابطه دارد. طباطبایی[۵۸] و مشایخی[۵۹] (۲۰۱۳) رابطه میان سبکهای یادگیری و پیشرفتهای تحصیلی دانش آموزان را بر اساس تفاوت مهارتها، رشته اصلی و جنسیت مورد مطالعه قرار دادند. نتایج نشان داد که رشته اصلی و جنسیت تأثیری بر سبک های یادگیری نداشت.
[۱]. McClelland
[۲]. Wilkins
[۳]. Need For Achievement
[۴]. Pintrich
[۵]. De- Groot
[۶]. Feld
[۷]. Ruhland
[۸]. Gold
[۹]. intrinsic
[۱۰]. anutonomous
[۱۱]. extrinsic
[۱۲]. Maslow
[۱۳]. Weiner
[۱۴]. Bosworth
[۱۵]. Sedaghat
[۱۶]. Abedin
[۱۷]. Hejazi
[۱۸]. Hassanabadi
[۱۹]. Chaturvedi
[۲۰]. Reynolds
[۲۱]. Bollen
[۲۲]. Creemers
[۲۳]. Hopkins
[۲۴]. Stoll
[۲۵]. Lagerwij
[۲۶]. Leadbeater
[۲۷]. Blatt
[۲۸]. Clinton Eugene
[۲۹]. EcCles
[۳۰]. Wigfield
[۳۱]. Harold
[۳۲]. Hanson
[۳۳]. Hossler
[۳۴]. Stage
[۳۵]. Maya
[۳۶]. Dallas
[۳۷]. Dallas
[۳۸]. Decker
[۳۹]. Dona
[۴۰]. Christenson
[۴۱]. Frey
[۴۲]. Christine
[۴۳]. Pintrich
[۴۴]. Ross
[۴۵]. Martin
[۴۶]. Amrai
[۴۷]. Elahi Motlagh
[۴۸]. Azizi zalani
[۴۹]. Parhon
[۵۰] .Simon
[۵۱]. Maria cazan
[۵۲]. Truta
[۵۳]. Saklofske
[۵۴]. Austin
[۵۵]. Mastoras
[۵۶]. Beaton
[۵۷]. Osborne
[۵۸]. Tabatabaei